240 milyonluk vurgun yapmaya çalışan uluslararası kaçakçılara darbe

Konya merkezli 10 ilde yürütülen operasyonda çok sayıda araç ve change malzemesi ele geçirildi

Konya merkezli 10 ilde oto kaçakçılarına yönelik düzenlenen eş zamanlı Fren Operasyonu’nda gözaltına alınan 20 kişi, yurt dışından 240 milyon lira değerindeki 115 taşıyıcı Türkiye’ye yabancı şahısların kapsamını içerdiği tespit edildi.

KONYA MERKEZLİ 10 İLDE DÜZENLENEN EŞ ZAMANLI OTO KAÇAKÇILARINA YÖNELİK DÜZENLENEN FREN OPERASYONUNDA GÖZALTINA ALINAN 20 KİŞİNİN YURT DIŞINDAN 240 MİLYON LİRA DEĞERİNDEKİ 115 TAŞITI TÜRKİYE'YE YABANCI ŞAHISLARIN ARACILIĞIYLA GETİRİLDİĞİ TESPİT EDİLDİ.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı, yurda geçici ithalat için geçerli araçlar üçüncü şahısların kullanımına bırakan, söz konusu araçları parçalayıp yurt içinde satışını yapan ve kanuna aykırı tescil yaparak vergi kaçıran şebekeyi tespit etti. Yürütülen operasyonlarda Türkiye’ye yurt dışından araç yürüten yabancı uyruklu kuryelerin de olduğu belirlendi. Yaklaşık bir buçuk sene süren teknik ve fiziki takibin ardından Konya merkezli Edirne, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Eskişehir, Samsun, Hatay, Ankara, Antalya’da icra edilen eş zamanlı ‘Fren’ isimli operasyonda yönetilen 29 Türk sahibi ve 7 yabancı şüpheliden 20′ si yakalanarak gözaltına alındı. Yabancı uyruklu şahıslar kurye işlemine tabi tutulduğu 115 araçtan 240 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği öğrenildi.

“Bulgaristan üzerinden yabancı uyruklu şahıslar kurye olarak kullanılıyor”

Yürütülen operasyon hakkında bilgi veren Konya İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü Kaçakçılık Suçları Büro Amiri Komiser Şerif Coşkun, “Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızın da talimatlarının yüklenmesi uluslararası oto kaçakçılığı soruşturması başlatılmıştır. Geçici ithalat ile turistlik ulaşımları kapsamında Avrupa’dan temin edilen uzantılar Bulgaristan üzerinden yabancı uyruklu şahıslar tarafından kullanılan Türkiye’ye getirildiğini ancak Türkiye’de bulunması gereken yasal süreler içinde Türkiye’den çıkış yapmadığı anlaşılmış, topraklarında bu dağıtımı yapan sanayi sektöründe olan Konya, İstanbul, Kocaeli, Ankara gibi illere götürüldüğü, buralarda parçalandığı, kabin ve motor parçalarının, yedek parçalarının burada parçalandıktan sonra sürüldüğü tespit edilmiştir.

Otomobillerle ilgili olarak ise usulsüz tescil işlemleri yapıldıktan sonra ‘değiştirme’ işlemi yapılarak iyi niyetli üçüncü kişiler satıldığı tespit edilmiştir. 36 kişilik suç grubu, 29 Türk sahibi ve 7 yabancı uyruklu şahıstan oluşmaktadır. Suç grubu tapu kayıtları, banka hareketleri incelenmiş, suçla ilgili gerekli tespit çalışmaları yapılmıştır. Bugün itibariyle ise Konya merkezli 10 ilde yapılan eş zamanlı operasyonda 20 kişi yakalanmıştır. Operasyonda 15 adet çekici, 15 adet dorse, 5 adet otomobil ‘değişim’ işleminde kullanılan cihazlar, kaçak akaryakıt, yabancı araçlara ait ruhsatlar ele geçirilmiştir. Suç grubu son yıllarda yaklaşık 115 aracı, tahmin değeri 240 milyon lirayı bulan aracı Türkiye’ye içerdiği tespit edilmiştir. Şahıslarla ilgili operasyonlarımız devam etmektedir” dedi.

Coşkun, araç alacak kişiler motor numarasında, şasi numarasında herhangi bir oynama, işlem var mı bunu kontrol etmelerini önererek, “Ruhsat bilgileri ile bu numaraların uyuşup uyuşmadığını kontrol etsinler. mı bunlara dikkat etmelerini tavsiye ederim” diye konuştu.

Exit mobile version