HAYDİ polisleri ile sokak balıkları ’emniyet’te

HAYDİ polisleri ile sokak balıkları 'emniyet'te

Samsun Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2020 yılında faaliyete geçen Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) polisleri, hayvanlara yönelik işlenen suçları aydınlatıyor. Bu süre zarfında HAYDİ polislerinin Samsun’da 236 cinayetin aydınlatılmasını sağladı.
Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği, tüm Türkiye ortalaması 2020 yılı içinde Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlükleri bünyesinde kuruldu. ‘Hayvanı tehlike şeklinde serbest bırakma, eziyet ve eziyet etme, bakımı ihmal etme, trafik kazası sonucu çarpışma kaçma ve benzeri suçların önüne geçmeyi’ hedef alan HAYDİ polisleri hayvanlarla ilgili gelen her ihbarı kapsayacak şekilde inceliyor. Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulaması üzerinde gelen ihbarları da değerlendiren ekipler çalıştıranlara idari ve adli işlem yapıyor.

HAYDİ uygulaması üzerinden 892 ihbar
Samsun Emniyet Müdürlüğü HAYDİ polisleri kuruldukları 2020 yılında bugüne kadar yaklaşık bin 32 ihbar aldı. 892 Tanesi HAYDİ uygulaması üzerinden geldi. Samsun Emniyet Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Samsun’da hayvana karşı meydana gelen suçlara yetişkin ise adli olarak hayvanı tehlike oluşturacak şekilde serbest bırakma, idari olarak ise hayvanları ihmali ve trafik kazası sonucu çarpışma olayı yerinde ayrılma meydana geldi.

“İhbarları değerlendirdiğimizde büyük bir sürecin asılsız olduğunu gördük”
Yaptıkları işlemler hakkında bilgi veren Samsun Emniyet Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Aylin Kes Çobanoğlu, “Hayvanlara karşı işlenen suçların günlerini başkalarına, özellikle hayvanlara kötü davranmaya, bakımlarını ihmal etme, eziyet şeklinde ve çalıştırma, tehlike oluşturabilecek serbest bırakma, trafik kazası sonucu olay Yardım almadan ayrılma gibi kuruluşlarla ilgilendiğimiz. Doğaya karşı karşıya işlenen suçların hızlı bir şekilde ihbar olasılığı için 28 Temmuz 2020 tarihinde ise HAYDİ uygulaması hizmete girmiştir.Bu uygulama üzerinde ihtiyaçlarımızdan bu yana 892 tane ihbar aldık.
Asılı ihbarlarla ilgili toplam 236 adet işlem yapılmıştır. Samsun büyük hayvanlara karşı işlenen suçlara bakılırsa adli olarak hayvanı tehlike oluşturacak şekilde serbest bırakma, idari olarak ise hayvanların ihmali ve trafik kazası sonucu çarpışma olay yerinde ayrılmadır” dedi.
Ayrıca sokak hayvanlarına besleyen Samsun Emniyet Müdürlüğü HAYDİ ekipleri binlerce sokak hayvanına umut oluyor.

Exit mobile version