Kastamonu’da sel tehlikesi: İnebolu ilçesi boşaltılıyor

Kastamonu'da sel tehlikesi: İnebolu ilçesi boşaltılıyor

Kastamonu’nun İnebolu ilçe merkezinden geçen Söke Çayı’nda su yükseltisi ile çayın ortasında bulunan bodrum ve giriş katta oturanlar ile taşınmasına başlandı.
Afet ve Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kırmızı kod uyarısı yapılan Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren sağnak etkili olmaya devam ediyor.
İki kez sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’da gece saatlerinden itibaren tekrar çay ve dereler taşma noktasına geldi. Kastamonu’nun İnebolu ilçesi merkezin geçen Söke Çayı’nın taşkın riskine karşı ilçede çevrelemek genişletildi. İnebolu ilçesinde giriş katı ile birinci katta oturan ailelerin üst katlara çıkması ya da evlerini tamamen boşaltmaları istenerek, Söke Çayı yanında bulunanlarıda kaldırmak için çalışma başlatıldı.
İnebolu İlçe Emniyet Müdürlüğü ile zabıta ekipleri, araçlarla sık sık devriye atarak, olumsuz hava koşullarına yönelik uyarıda bulunmaya devam ediyor.
İnebolu’da Söke Çayı üzerinde su yükselmesiyle birlikte İnebolu Devlet Hastanesinin önüne doğru da sular gelmeye başladı. Ev ve iş yerlerini su basan incelemek, ellerinde küreklerle suyu tahliye etmeye çalışıyor, olumsuz hava koşullarından kaynaklanan kriz masası ile tüm organları teyakkuza geçirildi.
Öte yandan 2021 yılında büyük sel felaketi yaşayan Bozkurt ilçesinde de sağnak yağmuru ile birlikte bazı apartmanların bodrum ve giriş katlarını su bastı. Su seviyesi asansör evleri kadar yükselirken ekiplerden yardım istedi.
Çatalzeytin ilçesinde de dağ yağmuru ile birlikte ilçe merkezi ile köylerinde birçok ev ve iş yeri su bastı.
Şiddetli yağışlarla birlikte menfez köprüler zarar görürken bazı köylere de ulaşım sağlanamıyor.
İnebolu, Abana, Bozkurt ve Çatalzeytin bölgesinde doğunak yağışın halen devam ederken, özellikle İnebolu ilçesinde kriz ekibi kuruldu.
Evini su basan bir kişi, her yılın yağmurlarının başlamasıyla birlikte evlerini su bastığını ve her defasında aynı rezilliği yaşadıklarını belirterek, “İnebolu’da birinci katta oturuyorum. Yağmur yağmaya başlayasıya evimi su basıyor. Yetkililerin bu bakış açısını bir çözüm bulmasını istiyoruz. Ev sahipleri yüksek kiralar istemesini biliyorlar ama evi sel bastı dediğimiz zaman da başka yerler gösteriyorlar. Her yıl bizim yağmur yağdığı zaman nöbet tutuyoruz sabahlara kadar” dedi.

Exit mobile version