Polonya’da binlerce taraftar hükümet karşıtı protesto

Polonya'da binlerce taraftar hükümet karşıtı protesto

‘nın başkenti Varşova’da binlerce kişi ana muhalefet partisi Platforma Polonya Obywatelska’nın (Vatandaş Platformu) örgütlediği yürüyüşle hükümeti protesto etti.

Sonbaharda parlamento seçimlerinin düzenleneceği Polonya’da ana muhalefet partisi Platforma Obywatelska (Vatandaş Platformu) başkent Varşova’da yürüyüş ile yönetim politikalarını protesto etti. “Pahalılığa, yolsuzluğa, ülkeye ayakların altına alınmasına” karşı düzenlenen yürüyüş için ülke çapından tüm parti teşkilatları otobüslerle sabahın sonunda başkente gelirken, yürüyüşe diğer muhalefet partilerinin liderlerinin de katılımını gösterdi. Polonya’nın üçüncü yıldönümünde düzenlenen yürüyüşe Nobel Barış Ödülü sahibi eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa da katıldı.

Öğle saatlerinde Rozdrozu Meydanı’nda yakalandılar daha sonra Şato Meydanı’na (Plac Zamkowy) doğru yürüyüşe geçti. 3,5 kilometrelik mesafeyi yaklaşık 3 kat eden yürüyüş boyunca sık sık hükümet karşıtı sloganlar attı. Resmi makamlar üzerine görevlendirmeye ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, örgütler katılımın 500 bini görevli olduğunu söyledi.

“Özgür, güvenli, yeşil Polonya için hayvanlarına feda etmeye hazırım”
Göstericilerin Şato Meydanı’na etkilerinin bir sonraki konuşma yapan Platforma Obywatelska’nın lideri Donald Tusk, ülkelerinin Polonya’yı sevmeyi beceremeyen, dayanışma söylemlerini çarpışan, her gün özgürlüklerini parça parça parça alanları tarafından yönetildiği, bugün onları hiç bölmeye ve yıkmasına izin verilmeyenlerini kullanmak için kullanılmışklarını söyledi. Tusk, “Özgür, egemenliği egemen olduğu, güvenli, dürüst, temiz ve yeşil bir Polonya istiyoruz. Kendi kendini yöneten, Avrupa Polonya istiyoruz. Polonya’yı yeniden bu yedi maddede sıraladığımız gibi olsun diye hepsini feda etmeye hazırım” dedi.

Her gün kullanmanın hizmetine, Polonyalıların aşağılanmasına, yolsuzluğa, hırsızlığa, pahalılığa, yalana ve sansüre karşı olanların hükümetlerinin de karşısında olduğunu söyleyen Tusk, “Sizlerin güvenliğinde bu seçimlere sahip olmak, hesap almak, insanların hatalarını işletmek ve Polonyalı aileleri uzlaşmak için ölüme gitmek için öldük. Kötü niyetle hesaplaşma, insanlara verilen zararları telafi etme, Polonyalıları birleştirme sözünü kullanmak” dedi.
Tusk’un konuşmasının ardından protesto öğretmeni olaysız bir şekilde sona erdi.
Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise, “Uzun yıllar siyasetin içinde olan yaşlı tilkilerin hükümetine karşı yürüyüş düzenleyip bunu savunanların protestosu olarak sunması beni biraz güldürüyor.” kullanım kullandı.

Exit mobile version