AB açıkladı: Şimdiye kadarki en büyük arama-kurtarma operasyonu

Dünya tarihinin en büyük depremlerinden birisi ile sarsılan Türkiye için seferber olmuş durumda. Türkiye'deki deprem mağdurlarına destek amacıyla dünyanın dört bir yanından yardım gelmeye devam ediyor. AB'den yapılan açıklamada Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla şimdiye kadar ki en büyük arama-kurtarma operasyonunun yürütüldüğü belirtildi.

Pek çok ülke yaraları beraber sarmak için harekete geçmiş durumda. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 56 ülkeden ekiplerin Türkiye’de görev yaptığını, 19 ülkenin daha 24 saat içinde göreve başlayacağını açıkladı.

‘Tüm dünyadan güçlü bir dayanışma gördük’ diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin 95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldığını belirtti.

Tayvan Cumhurbaşkanı ve Yardımcısı birer aylık maaşlarını Türkiye’deki depremzedelere bağışlama kararı aldı.

Tayvan, Türkiye’de meydana gelen deprem için 2 milyon Dolar yardım ayırmış ve arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere iki kurtarma ekibi göndermişti.

ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK ARAMA KURTARMA OPERASYONU

Avrupa Birliği’nin Türkiye ve Suriye’nin kuzeybatısında Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla şimdiye kadar ki en büyük arama-kurtarma operasyonunu yürüttüğü belirtildi. Yoğunluk Türkiye’de olmak üzere 20 Avrupa Birliği ülkesinden 1.485 kurtarıcının, 100 arama-kurtarma köpeğiyle sahada olduğu vurgulandı.

AB Komisyonu’nundan dün yapılan açıklamada 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından Sivil Koruma Mekanizmasının aktif hale getirildiğini ve bu mekanizma aracılığıyla AB’nin şimdiye kadarki en büyük arama-kurtarma operasyonunun yürütüldüğünün altını çizdi. AB’nin ‘ek olarak’ insani yardım hazırlığında olduğu ayrıca belirtilerek şimdiye kadar gönderilen ekip ve insani yardımın yanı sıra Almanya, Litvanya ve Slovenya battaniye, çadır ve ısıtıcı sağlayacağı kaydedildi.

AB Komisyonu’na bağlı Sivil Koruma ve İnsani Yardım kurumu ise Türkiye’deki bölgelerde AB yardım çalışmalarının haritası paylaşarak Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Adana ve Hatay’da AB ekiplerinin koordinasyon merkezlerinin olduğu kaydetti. Yoğunluk Türkiye’de olmak üzere dün itibariyle 20 Avrupa Birliği ülkesinden 1.485 kurtarıcının, 100 arama-kurtarma köpeğiyle sahada olduğu vurgulandı.

AVRUPALI TÜRKLERDEN YARDIM

Türkiye’deki deprem mağdurlarına destek amacıyla Frankfurt’ta yaşayan Türklerden depremzedelere 70 tonu aşkın acil yardım malzemesi gönderildi.

Türkiye’nin Prag Büyükelçiliği’nin deprem nedeniyle düzenlediği yardım kampanyasına Çekya’da yaşayan Türkler yoğun ilgi gösterirken, tonlarca yardım malzemesi toplandı.

AZERBAYCAN 2 BİN YATAK AYIRDI

Azerbaycan’daki hastanelerde Türkiye’deki depremzedeler için 2 bin yatak ayrıldığı açıklandı. Azerbaycan Sağlık Bakanı Teymur Musayev’in Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile telefonda görüştüğü bildirildi.

Musayev, telefon görüşmesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla başkent Bakü ve diğer şehirler ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde bulunan hastanelerin depremzedelerin tedavisi için hazırlandığını belirtti.

Azerbaycan halkı, Türkiye’deki deprem mağdurları için sadece Azerbaycan devletinin posta teşkilatı “Azerpost” aracılığıyla iki gün içerisinde 255 bin ABD doları yardım gönderdi.

Yunanistan İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in talimatıyla depremzedelerin yardımı ve ihtiyaçların karşılanması için Türkiye’ye 7 bin 500 battaniye, bin 500 yatak ve ailelerin kalabileceği, mobil klinik olarak kullanılabilecek 500 çadır tahsis edilecek.

Açıklamada Yunanistan’ın, komşu Türkiye’deki çalışmalarda ilk andan itibaren yer alan 2 arama-kurtarma ekibiyle depremzedelerinin yanında yer aldığı hatırlatıldı. Fransa, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’de sahra hastanesi kuracağını açıkladı.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov, Türkiye’deki depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarına katılmaları için bir ekibin daha gönderilmesi talimatı verdi.

İsrail’den yola çıkan ‘Zeytin Dalları’ adlı insani yardım ekibi de Türkiye’ye geldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yardım malzemesi ve arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra Suriye ve Türkiye’ye 100 milyon dolar yardım göndereceğini açıkladı.

Çin, ilk kurtarma ekiplerinin Türkiye’de çalışmaya başladığını ve ülkeye 5,9 milyon dolarlık acil yardım desteği verileceğini söyledi.

Orta Amerika ülkesi El Salvador, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından Türkiye’ye 100’den fazla arama kurtarma personeli ile kurtarma köpeği gönderdi.

AB

POLONYALI EKİP 14 CAN KURTARDI

Polonya’dan gelen arama-kurtarma ekibi enkaz altından 14 kişiyi kurtardı. Polonyalı ekibin komutanı Andrzej Bartkowiak bugüne kadarki en zor arama-kurtarma çalışmalarından birini gerçekleştirdiklerini, ancak enkaz altında kalanları canlı çıkarmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.

İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği, depremler nedeniyle ülkeye sağlanan yardımları paylaştığı mesajında Türkiye’nin İtalya’ya Covid-19 yardımlarını gönderirken kullandığı, “Ümitsizliğin ardında nice ümitler var, karanlığın ardında nice güneşler var” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’de meydana gelen depremlerin ardından uluslararası toplumdan bağış toplamak için mart ayında Belçika’nın başkenti Brüksel’de Bağışçılar Konferansı düzenleneceğini bildirdi.

ABD UÇAK GEMİSİ YOLA ÇIKTI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, deprem felaketinin ardından Türkiye’nin muhtemel ek destek taleplerini karşılamak için Akdeniz’deki USS George HW Bush uçak gemisinin Türkiye’ye doğru hareket ettiğini ifade etti.

Ukrayna’dan deprem bölgesine gönderilen ilk arama kurtarma ekibi dün Gaziantep’e ulaşarak çalışmalara başladı. Bangladeş’te Türkiye’deki deprem nedeniyle ulusal yas ilan edildi

Birleşmiş Milletler toplamda 13 ekip gönderildiğini, 39 ekibin ise yola çıktığını açıkladı. Lübnanlı kurtarma ekibi, Türkiye’de deprem bölgesinde hasarlı binadan hamile bir kadını çıkardı.

Irak Kızılay’ı Türkiye’deki depremin ardından yaraların sarılması için 150 sağlık personeli ve ambulansların Türkiye’ye gönderildiğini duyurdu.

Meksika, ünlü arama kurtarma köpeklerinin bir kısmını, enkaz altında kalanların çıkartılmasına yardımcı olmaları için Türkiye’ye gönderiyor.

HONG KONG’DAN KURTARMA EKİBİ

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi yetkilileri, Türkiye’ye deprem bölgesinde yürütülen arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 59 kişilik bir kurtarma ekibi görevlendirdi. Uçağın yola çıkmasından önce Hong Kong Uluslararası Havalimanı’nda bir tören düzenlendi.

AZERBAYCAN’IN BAŞLATTIĞI SEFERBERLİK SÜRÜYOR

Azerbaycan’da Türkiye’deki depremzedeler için başlatılan yardım seferberliği sürüyor. Azerbaycan, Türkiye’deki depremlerden etkilenenlere destek olmak için topladıkları yardımı araçlarla Türkiye’ye gönderdi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Türkiye’deki depremzedelere yardım amacıyla başlatılan çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

Savunma Bakanlığı’nın organizasyonu ile Azerbaycan ordusu askerleri ve ailelerinin kardeş ülkede depremzedelere yardım etmeleri için ilgili askeri birliklerde yardım toplama noktaları oluşturuldu. Askerler ve aileleri tarafından gönüllü olarak getirilen giysi ve gıda ürünleri, belirlenen noktalarda toplanarak tırlarla Türkiye’ye gönderildi.

IRAK’TAN HAVA KÖPRÜSÜYLE YARDIM

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani’nin Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Irak halkının ve hükümetinin Suriye ve Türk halklarıyla dayanışmasının teyidi ve felaketin etkilerinin hafifletilmesine katkıda bulunmak amacıyla oluşturulan hava köprüsünün devam ettiği ifade edildi. Hava köprüsü üzerinden depremden etkilenen her iki ülkeye yardım malzemeleri, acil ihtiyaçlar ve sivil savunma ekipleri gönderildiği belirtildi.

POLONYA, ÖZBEKİSTAN VE YUNANİSTAN’DAN YENİ EKİPLER

Polonya Savunma Bakanlığı, Polonya sağlık ekibinin bugün sahra hastanesiyle birlikte Türkiye’ye ulaştığını açıklarken, Yunanistan İklim ve Sivil Koruma Bakanı Christos Stylianides dün akşam daha önce gönderilen ilk ekibe ilave olarak aralarında doktorların da bulunduğu ikinci ekibin gönderildiğini duyurdu. Öte yandan Özbekistan, ilave insani yardım ve kurtarma ekibi göndererek Gaziantep’te mobil hastane kurulmaya başlandığını belirtti.

Polonya Savunma Bakanlığı ilave ekiplerle ilgili bugünkü açıklamasında “Polonya’dan askeri sağlık görevlileri Türkiye’de. Bugün ilerleyen saatlerde çalışmalarına başlayarak depremzedelere yardım edecekler. Sahra hastanesi kurmak için gerekli tıbbi ekipman, askeri uçaklarla Türkiye’ye nakledildi” ifadelerini kullandı.

Yunanistan İklim ve Sivil Koruma Bakanı Christos Stylianides dün akşam üzeri yaptığı açıklamada aralarında doktor ve çöken binaların kalıntılarındaki sütunları destekleme konusunda bir uzmanında bulunduğu ilave ekibin Türkiye’ye gönderildiğini kaydetti. Bakan Stylianides “Yunanistan Türkiye’nin deprem kurbanlarının yanında” mesajını paylaştı.

ÖZBEKİSTAN, 9 ÜNİTELİ SAHRA HASTANESİ KURUYOR

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in talimatıyla Özbekistan’ın ilave yardım ve ekiplerinin Gaziantap’e ulaştığı ve 50 sağlık görevlisinin çalışacağı 9 üniteli bir sahra hastanesinin kurulmaya başlandığı ifade edildi. Açıklamada “Mağdurlara yardım etmek için, Savunma Bakanlığı tıbbi müfrezesinden 50 çalışanın hizmet vereceği bir hektarlık bir alana, dokuz ayrı birimden oluşan bir sahra hastane kompleksi konuşlandırılması planlanıyor” denildi.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil sağlık ekiplerinin depremden etkilenen kişilere temel sağlık hizmeti sağlamak için etkinleştirildiğini söyledi.
Japonya’dan 18 kişilik arama kurtarma ekibi de Türkiye’ye ulaştı. İran bölgeye 6 ekip gönderdi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye’de çok sayıda can kaybına neden olan yıkıcı Deprem haberinin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ermenistan yardım sağlamaya hazır” dedi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, Türkiye’ye kurtarma görevlileri ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderilmesi talimatı verdi.

Bulgaristan’dan 19 kurtarma aracıyla yola çıkan 59 kişilik ekip Türkiye’ye vardı. İspanya, depremden etkilenen bölgelerde sağlık tesisi kuracak.

Exit mobile version