AB ve BM ayağa kalktı: İdamları derhal durdurun

İran'da Mahsa Amini protestoları sırasında Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle idam edilen Muhsin Şikari'nin ölümü AB ve BM'yi ayağa kaldırdı.

AB ve BM ayağa kalktı: İdamları derhal durdurun

İran'da sözde ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra dövülerek komalık edilen ve 22 yaşında hayatını kaybeden Mahsa Amini protestoları sırasında tutuklanan Muhsin Şikari idam edildi.  Korkunç idamın ardından Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler ayağa kalktı.  İnsan Hakları Konseyi, infazların derhal durdurulması için İran'daki molla iktidarına çağrıda bulundu.

[ilgili-haber=3525]

Onlarca ülkede infial yaratan Mahsa Amini protestoları sırasında Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı milis güç Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle 23 yaşındaki Muhsin Şikari idam edildi. İnsanlık dışı uygulamanın ardından AB ve BM İnsan Hakları Konseyi, infazların derhal durdurulması çağrısı yaptı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Bugün 23 yaşındaki Muhsin Şikari, İran’da devam eden protestolarla ilgili olarak tutuklanmasının ardından idam edildi. Avrupa Birliği, söz konusu idamı mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. AB, İran makamlarını ölüm cezasını uygulamaktan, gelecekte infaz yapmaktan kaçınmaya ve ölüm cezasının tamamen kaldırılmasına yönelik tutarlı bir politika izlemeye çağırıyor” denildi.

Açıklamada, İran’a taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nde yer alan yükümlülüklerine sıkı sıkıya uyması çağrısında bulunularak, “İfade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakları da dahil olmak üzere temel haklara her koşulda saygı gösterilmelidir” denildi.

AB, idam cezasının acımasız ve insanlık dışı bir ceza olduğunun bir kez daha altını çizdi. Açıklamada ayrıca, idam cezasının muhtemel hataları geri dönülmez kılan kesin bir ceza olduğunu vurgulandı.

BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan açıklamada ise, Şikari’nin idam edilmesinin üzüntüyle karşılandı. Yayımlanan açıklamada “11 protestocunun daha idam cezasına çarptırılmasından endişe ediyoruz. İnfazların derhal durdurulması çağrısında bulunuyoruz. Ölüm cezası insan haklarına aykırıdır ve yaşam hakkıyla bağdaştırılamaz” denildi.

NE OLMUŞTU?

Mahsa Amini protestolarında Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı milis güç Besic üyesini yaraladığı gerekçesiyle Muhsin Şikari, 25 Ekim’de tutuklanmış, 20 Kasım’da ise idama mahkum edilmişti. Şikari, İran’da Amini protestolarıyla ilgili idam edilen ilk gösterici oldu. İran’da Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan ve yaklaşık 3 aydır devam eden protestolarda şuana kadar tutuklanan 11 kişi idam cezası aldı.

Exit mobile version