ABD’den Güney Kıbrıs’ta ambargo hamlesi

ABD, Türkiye'nin çevresini sarmaya devam eden yeni hamlesi Güney Kıbrıs için geldi. Silah ambargosunu kaldırdı.

ABD'den Güney Kıbrıs'ta ambargo hamlesi

Türkiye'nin dört bir taraftan sarmalayan ABD, beklenen Güney Kıbrıs hamlesini yaptı. Amerika, Güney Kıbrıs'ın silah ambargosunu kaldırdı.

Rus malı S400 hava savunma sistemleri ile başlayan, Türkiye'ye ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının verilmemesi ile hızlanan, F-16 savaş uçaklarını vermemek için akla hayale sığmayan şartlar koşan ve neredeyse hiç bir savunma sanayi malzemesini temin ettirmeyen ABD'den beklenen Güney Kıbrıs hamlesi. 

Yunanistan'a F-35 verilmesi, ilk F-16 uçaklarının teslim edilmesi, tüm Türkiye sınır hattı boyunca yığınak yapmasıyla adeta Türkiye'ye saldıracakmış yaklaşımı ile ambargo uygulayan ABD, Güney Kıbrıs'ın silah ambargosunu kaldırdı.

Rum Kesimine Ambargo 1 Yıl Süreyle Kaldırıldı

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) uyguladığı silah ambargosunu bir yıllığına kaldırdıklarını duyurdu.

Sözcü Ned Price, açıklamasında, “Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 2023 mali yılında yeniden ihracat ve savunma malzemelerinin transferlerinin onaylanmasına izin vermek için Kıbrıs Cumhuriyeti'nin (GKRY) ilgili mevzuat kapsamında gerekli koşulları yerine getirdiğini tespit etmiş ve Kongre'ye tebliğ etmiştir. Koşullara uygunluk yıllık olarak değerlendiriliyor. Bu tespit ve belgelendirmenin bir sonucu olarak, Bakan, 2023 mali yılında Kıbrıs Cumhuriyeti (GKRY) için savunma ticareti kısıtlamalarını kaldırdı.” ifadelerini kullandı.

Kararın Zamanlaması Dikkat Çekti

Türkiye Şangay İşbirliği Örgütü toplantısına katılması sonrasında böyle bir kararın alınması ise dikkat çekti.

Exit mobile version