ABD, petrol kararı nedeniyle Suudi Arabaistan’ı hedefe koydu

Suudi Arabaistan'ın petrol üretimini kısması nedeniyle Beyaz Saray ile ters düştüğü ve hedefe konulduğu Kirby'nin açıklamalarına yansıdı.

ABD, petrol kararı nedeniyle Suudi Arabaistan'ı hedefe koydu

OPEC+ grubu Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı vermişlerdi. Yaşanan bu gelişme ile birlikte kasım ayı itibariyle 2 milyon varil azaltma kararı işleme konulmuştu. Ancak ABD, bu girişimi  Rusya'ya Ukrayna savaşında manevi ve askeri destek sağlamakla eş değer olduğu yönünde söylemleriyle ortaya çıktı.

Yapılan son açıklamalarda ise Suudi Arabaistan hedefe oturtuldu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, bundan sonraki süreç için gözlem yapacaklarını ve Suudi Arabistan'ın Rusya'nın yanında olup olmadığını değerlendireceklerini, ABD'nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini değerlendirmeyi sürdüreceğini belirtti.

Kirby, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini azaltma kararının diğer OPEC üyesi ülkeler tarafından desteklenmediğini ancak bu ülkelerin kendilerini Suudi Arabistan'ı desteklemek zorunda hissettiklerini belirtti.

Açıklamada ayrıca, “Ukrayna savaşında, hiçbir ülkenin Rusya'ya manevi, askeri ya da ekonomik destek vermesini istemiyoruz. OPEC+'ın aldığı karar, kesinlikle bir ekonomik destekti. Ayrıca bu karar, Putin'e bir rahatlama verdiğinden ve Putin'in savaş mekanizmasına katkı sağladığından askeri ve manevi destek kategorisindedir.” dedi.

Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının ABD yönetiminin OPEC+ grubunun aldığı petrol üretimini düşürme kararının bir ay ertelenmesini istediğini ancak bu ertelemenin “olumsuz ekonomik sonuçları” olacağını belirttiği açıklamasına yanıt verdi.

Suudi Arabistan'ın “konuyu saptırmaya çalıştığını” belirten Kirby, “Ancak gerçekler ortada. Rusya'nın saldırganlığına karşı tüm dünya Ukrayna'nın arkasında duruyor.” ifadesini kullandı.

Exit mobile version