Avrupa Siyasi Topluluğu Erdoğan’ın da katılımıyla toplanıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un fikriyle kurulan Avrupa Siyasi Topluluğu, 6 Ekim'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Çekya'nın başkenti Prag'da bir araya geliyor.

Avrupa Siyasi Topluluğu Erdoğan'ın da katılımıyla toplanıyor

Avrupa Siyasi Topluluğu , Avrupa Birliği Üyeleri ve diğer Avrupa ülkelerinin katılımıyla 6 Ekim'de ilk toplantısını gerçekleştirecek. Çekya'nın başkenti Prag'da toplanacak liderler arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan da var.

YENİ BİR SİYASİ OLUŞUM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un fikirbabalığını üstlendiği oluşum aslında bir “araçözüm” olarak değerlendiriliyor. Macron projeyi tanıtırken “AB kısa vadede Avrupa kıtasını yapılandırmanın tek yolu olamaz”, diye konuşmuştu. Oluşum Avrupa Birliğine üye olmayan kıta ülkelerinin de alınan kararlara katılabilmesini amaçlıyor.  AST, Avrupa Birliğine denk olmayacak, yalnızca bir tartışma platformu olarak projelendiriliyor.

HUKUKİ DEĞİL SİYASİ BİR OLUŞUM

Macron'un ortaya koyduğu Avrupa Siyasi Topluluğu aslında eleştirileri de beraberinde getirdi. Avrupa Birliğine üye olmayan ülkeler Avrupa Konseyi'nekatılabiliyordu. Bu durum neden yeni bir oluşuma ihtiyaç duyulsun sorusunu beraberinde getirdi. Macron eleştirilere Avrupa Konseyinin bir hukuk merkezi olduğunu ancak bir de siyasi merkeze ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek karşılık verdi. 

NE KONUŞULACAK?

Avrupa kıtasını ilgilendiren güvenlik, enerji, iklim ve ekonomi gibi konular düzenli olarak tartışılacak, sorunlara çözüm önerileri üretilecek, bir bakıma; yol gösterici bir rol üstlenecek. 

SADECE LİDER DÜZEYİNDE KATILIM

Davet edilen ülkelerin yalnızca liderlerinin katılabileceği zirveye Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenksy'nin ise video konferans yoluyla katılması bekleniyor.

HANGİ ÜLKELER KATILACAK

40'tan fazla ülkenin temsil edileceği toplantıya AB üyesi 27 ülkenin yanı sıra Avrupa kıtasında bulunan ancak AB üyesi olmayan 17 ülkenin liderleri davet edildi. Davetli 17 ülke, Türkiye’nin yanı sıra Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, İzlanda, Kosova, Lihtenştayn, Moldova, Karadağ, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan, İsviçre, Ukrayna ve İngiltere oldu.

 

Exit mobile version