Belçika’da haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılacak!

Birçok Avrupa ülkesi mesai günlerini azaltıyor. Bu ülkelere Belçika da dahil oldu.Ülkede mesai günü sayısı 5'ten 4'e düşürüldü.

Belçika'da haftada 5 gün yerine 4 gün çalışılacak!

Türkiye'de yüz binlerce işçi 6 gün çalışmaya devam ederken, Avrupa ülkeleri birer birer mesai günlerini azaltmaya gidiyor. Yürütülen çalışmalar daha az mesai günü olmasının verimi artırdığını kanıtladı. Belçika da çalışanların maaşlarının aynı kalmasına ve mesai günlerinin 5'ten 4'e düşürülmesine karar verdi.

UYGULAMANIN BAŞLAYACAĞI TARİH BELLİ

Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da başlıyor. Yeni düzenleme ile çalışanların saat sayısı, maaşı ve sosyal hakları aynı kalacak ancak 5 günde yapmaları gereken işi 4 güne yayabilecekler.

İNSANA DEĞER VERİLİYOR, İŞ – YAŞAM DENGESİ GÖZETİLİYOR

Federal hükümetin Haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü anlaşması, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha iyi bir iş – yaşam dengesi sağlamayı amaçlayan düzenleme, 20 Kasım’dan itibaren özel sektör çalışanlarına 5 yerine 4 gün mesai hakkı tanıyor.

İSTEĞE BAĞLI, MAAŞLAR AYNI

Belçikalı kamu yayıncısı VRT’ye göre, bilişim sektöründen, metal ve gıda sektörüne kadar hemen hemen her kesimden çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor. Haftada 5 yetine 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı olacak. İşveren bu konuda herhangi bir zorlamada bulunmayacak. Çalışanlar, 4 günlük mesai talebi için yazılı olarak başvuru yapacak.

 

 

 

Exit mobile version