BM Salgın Sonrası İlk Kez Toplanıyor! Cumhurbaşkanı 20 Eylül’de Kürsüye Çıkacak

Salgın sonrası ilk kez yüz yüze düzenlenecek BM Genel Kurulu'nda Ukrayna-Rusya Savaşı, enerji krizi, gıda güvenliği, nükleer güvenlik, iklim krizi ile diğer küresel ve bölgesel sorunlar öne çıkacak.

BM Salgın Sonrası İlk Kez Toplanıyor! Cumhurbaşkanı 20 Eylül'de Kürsüye Çıkacak

Her yıl eylül ayının üçüncü haftası salı günü, dünyanın gözü Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi'ne ev sahipliği yapan New York'a çevriliyor. 193 ülkeden devlet ve hükümet başkanları, bakanlar, delegeler ve sivil toplum örgütleri dünyanın en büyük diplomasi forumunda 77. kez bir araya gelmeye hazırlanıyor. Bu yıl yüz yüze gerçekleşecek zirveye 100'ün üzerinde devlet başkanı, 50'den fazla hükümet başkanı ve çok sayıda bakan katılacak. 

BM 77. Genel Kurul Başkanlığını, görevi Maldivler Dışişleri Bakanı Abdullah Shahid'den devralan Macar diplomat Csaba Körösi yapacak.

Zirvede, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasını BM 77. Genel Kurulu görüşmelerinin ilk günü, 20 Eylül'de yapacak. 

PUTİN KATILMAYACAK

ABD Başkanı Joe Biden'ın da katılacağı zirveye, bu yıl Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve birçok ülke tarafından Ukrayna'daki savaştan sorumlu tutulan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise katılmayacak.

Zirvede Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss, İsrail Başbakanı Yair Lapid gibi isimler de yer alacak.

Exit mobile version