Brezilya’da kıran kırana seçim heyecanı! Bolsonaro mu yoksa Lula mı?

Brezilya'da devlet başkanlığı seçiminin yapılan ilk turunda adaylar yüzde 50'ye ulaşamadı. Başkanın belirlenmesi 30 Ekim'de yapılacak 2. tur seçime kaldı.

Brezilya'da kıran kırana seçim heyecanı! Bolsonaro mu yoksa Lula mı?

2019'dan beri Brezilya Devlet Başkanlığı görevini yürüten ve aşırı sağcı kimliğiyle bilinen Jair Bolsonaro ilk turda iktidarı elde edemedi. Seçimler ikinci tura kaldı. Aralarında az bir oy farkı bulunan iki isimden diğeri daha önce ülkeyi yönetmiş solcu Luiz Inácio Lula da Silva oldu.

SAĞ SOL ÇEKİŞMESİ 2 TURA KALDI

Seçimlerde oyların yüzde 98'inden fazlası sayıldı. İlk turda Lula oyların yüzde 47,9'unu, Bolsonaro ise oyların yüzde 43,7'sini aldı. Yüzde 50 barajını aşamayan iki siyasi ikinci turda diğerini geride bırakmaya hazırlanıyor

156 MİLYON KİŞİ OY KULLANABİLİR

Brezilya'da 156 milyondan fazla kişi oy kullanmakla yükümlü ve oy kullanma işlemi elektronik olarak yapılıyor. Oy kullandıktan sonra konuşan Lula, ülkeyi normale döndürmek istediğini söyledi. Elektronik oylama sistemini sık sık sorgulayan Bolsonaro ise “temiz seçimlere” saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Bolsonaro seçimi kaybederse suçu elektronik sistemle yürütülen oy işlemlerinde hile olduğunu öne süreceğini açıklmaıştı.

SAĞ MI SOL MU?: LULA VE BOLSONARO NEYİ SAVUNUYOR?

Lula: Solcu, eski sendika lideri

Bolsonaro: Sağcı, popülist, asker

Exit mobile version