Çin’deki en büyük iPhone fabrikasında protestolar patlak verdi

Çarşamba günü Weibo ve Twitter'da dolaşan görüntülere göre Foxconn'un Çin'in merkezindeki Zhengzhou'daki iPhone fabrikasında büyük çaplı protestolar patlak verdi.

Çin'deki en büyük iPhone fabrikasında protestolar patlak verdi

Çalışanlara ve sosyal medyada yayınlanan videolara göre, dünyanın en büyük Apple iPhone fabrikasındaki çalışanlar, anti-virüs kontrolleri sırasında sözleşme anlaşmazlıkları nedeniyle protestolarda dövüldü ve gözaltına alındı.

Paylaşılan videolar, Zhengzhou kentindeki fabrikada çalışan yüzlerce işçinin gün ışığında yolda yürüdüğünü ve bazılarının koruyucu giysi giymiş bir grup insan ve çevik kuvvet polisiyle karşılaştığını gösteriyor. Bir kişi kafasına sopayla vuruldu, bir kişi de kolları arkasında tutularak götürüldü.

Sosyal medyadaki paylaşımlarda, belirlenmemiş sözleşme ihlallerini protesto ettikleri yazıyordu. Weibo hashtag'i “Foxconn İsyanları” Çarşamba öğlene kadar sansürlenmiş gibi görünürken, Foxconn fabrikasındaki büyük ölçekli protestolara atıfta bulunan bazı metin gönderileri yayında kaldı.

Apple'ın ana alt yüklenicisi olan Foxconn, son aylarda Zhengzhou tesisindeki COVID-19 vakalarında bir artış gördü ve şirketin virüsü kontrol altında tutmak için devasa kompleksi kapatmasına yol açtı. Fabrika operatörü, bu ayın başlarında, çalışanların işyerlerinde dışarıdan temas olmadan yaşamasını ifade eden “kapalı döngü yönetimi” kullandığını söyledi.

Yüzbinlerce işçinin çalıştığı tesisteki koşulların kötü olduğu iddiaları üzerine paniğe kapılan işçiler şimdi yaya olarak bölgeden kaçtı.

Apple Inc., daha önce yeni iPhone 14 modelinin teslimatlarının Zhengzhou fabrikasında uygulanan hastalık önleyici kontroller nedeniyle gecikeceği konusunda uyardı. Şehir yönetimi, Foxconn'un 200.000 kişiyi istihdam ettiğini söylediği fabrikayı çevreleyen bir sanayi bölgesine erişimi askıya aldı.

Şirket, medya kuruluşlarının olaylarla ilgili yorum yapma taleplerine hemen yanıt vermedi.

Exit mobile version