Çin’e ait 70 hava aracı ve 11 gemi Tayvan çevresinde tespit edildi.

ABD savaş gemisi de Güney Çin Denizi’ne girdi.

Çin’e ait 70 hava aracı ve 11 gemi Tayvan çevresinde tespit edildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, son 24 saatte Ada çevresinde Çin’e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında, Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı düşünülen 70 hava aracından 35’inin, hava ve deniz hattını geçtiği belirtildi.

Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği sahada gerçekleşen uçuşlar ve gemi devriyelerinin, Çin ordusunun Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in Orta Amerika ve ABD ziyaretlerinin ardından başlattığı askeri tatbikata bağlı olduğu tahmin ediliyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Tayvan’ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, 8 Nisan’da Ada çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

ABD USS MİLLİUS SAVAŞ GEMİSİ ÇİN DENİZİ’NDE

Çin ordusunun Güney Tiyatro Komutanlığı sözcüsü Tian Junli yaptığı açıklamada, “USS Milius füze destroyeri, Çin hükümetinin onayı olmadan Çin’in Nansha Adaları’ndaki Meiji Resifi’ne bitişik sulara yasad ışı bir müdahalede bulundu” dedi. Pekin ise, ABD USS Milius savaş gemisinin, Güney Çin Denizi’ne izinsiz girdiğini açıklayarak kınadı.

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın lideri Tsai, 30 Mart’ta New York şehrinde Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya katılmış, 5 Nisan’da da California eyaletinin Simi Valley şehrinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü. ayrıca ABD’ye “transit geçiş” gerekçesiyle gayrı resmi ziyaretlerde bulunmuştu.

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’ı ziyaret etmesiyle, Çin ile Tayvan arasındaki gerilim iyice artmıştı. Çin de buna karşılık olarak Tayvan etrafında harp tatbikatları düzenlemiş ve bu kapsamda Tayvan’a yakın sulara füze fırlatmıştı.

74 YILLIK FİİLİ BAĞIMSIZLIĞIN İTLAFI

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip olan Tayvan ile Çin arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ devam ediyor. Pekin ise bu noktada “Tek Çin” ilkesini vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Exit mobile version