Çöp yasasına fakirlik ayarı

Süpermarketlerin çöpe attığı yiyecekleri alanlara öngörülen cezanın, ekonomik krizle birlikte çöpten yiyecek alanların sayısının hızla artması nedeniyle kaldırılması gündemde Önce koronavirüs krizi ve ardından da Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaş nedeniyle başgösteren enerji krizine bağlı ekonomik kriz, ceza yasasının değiştirilmesini gündeme getirdi.

Almanya’da özellikle süpermarketlerin hâlâ tüketilebilir durumda olmasına rağmen son tüketim tarihi geçtiği için çöpe attığı gıda ürünlerini çöpten alanların, bundan dolayı cezalandırılmaması talep edildi.

Çöp yasasına fakirlik ayarı

Bakanlar harekete geçti Çöp konteynırlarından yiyecek almanın suç olmaktan çıkarılması için ilk somut adım atıldı. Çöplerden yiyecek almayı suç olmaktan çıkartmak isteyen Tarım Bakanı Cem Özdemir ve Almanya Adalet Bakanı Marco Buschmann, bu konuda yasal düzenleme yapmak için anlaşmaya vardı.

İki bakan, bir mektupla federal eyaletlerin adalet bakanlarını bu girişim hakkında bilgilendirdi. Çöpe değil, tabağa Çöp kutusundan yiyecek alan kimsenin yargılanmaması gerektiğini söyleyen Bakan Cem Özdemir, “Ortak hedefimiz, yiyeceğin ait olduğu yere, yani çöp kutusuna değil, tabağa ulaşması olmalıdır” dedi.

Adalet Bakanı Buschmann da, “İnsanlar atılan yiyecekleri mülke zarar vermeden veya izinsiz girmeden yanlarında eve götürürlerse, o zaman başka bir cezai kovuşturma açılması gerektiğini düşünmüyorum” diye konuştu.

11 milyon ton çöp Almanya’da hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle gıda yardımı alanların sayısı iki kat artarak 2 milyona ulaşmıştı.

Çöp kutularından yiyecek alanlar yakalanması durumunda halen mahkeme huzurunda yargılanıyor. Ancak artan hayat pahalılığı nedeniyle çöpten geçinenlerin sayısının artması, hükümeti harekete geçirdi.

Almanya’da her yıl 11 milyon ton gıda maddesi çöpe gidiyor.

Exit mobile version