Donald Trump’a şok üstüne şok!

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump'ın Florida’daki evinden alınan belgeler arasında yaklaşık 700 sayfa "gizli belge" olduğu aktarıldı.

donald trump

ABD eski Başkanı Donald Trump’ın Florida eyaletinde Palm Beach’de bulunan Mar-A-Lago tatil köyündeki malikanesine 9 Ağustos’ta Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından baskının yankıları sürerken, geçtiğimiz ocak ayında da Trump’ın Florida’daki evinden pek çok gizli belgelerin çıktığı belirtildi.

Ulusal Arşivlerden yapılan yazılı açıklamada, Trump’ın Florida’daki evinden Ocak 2022’de 15 kutu belgenin kuruma teslim edildiği bildirildi.

Açıklamada, bu belgeler arasında en az 700 sayfalık “gizli belgelerin” olduğuna işaret edildi. Ulusal Arşivlerin bu açıklamasının Trump’ın Florida’daki evine yapılan FBI baskınınından hemen sonra gelmesi dikkatlerden kaçmadı

 

En yüksek seviye gizli belgeler

Söz konusu gizli belgeler arasında, “Özel Erişim Programı (SAP) materyalleri de dahil olmak üzere en yüksek sınıflandırma seviyelerinde” gizli belgeler olduğu ifade edilen mektupta, Trump’ın gizli malzemeleri ele alış biçimi ve Trump’ın avukatlarının federal yetkililerin belgeleri incelemesini geciktirmeye yönelik çabalarına değiniliyor.

''Tarafsız Avukat istiyorum''

Trump, dava kapsamında mülkünden alınanların daha ayrıntılı bir listesini talep etti ve hükümetten arama emri kapsamında olmayan belgelerin iade etmesini istiyor. Avukatların ayrıca, el konulan dosyaların, ABD başkanlarının belirli iletişimleri gizli tutmalarına izin veren “yürütme ayrıcalığı” kapsamında olup olmadığını anlamak için “tarafsız” bir avukatın getirilmesini yönünde istekte bulundu.

Mahkeme dosyasında Trump'ın FBI ajanlarıyla halihazırda işbirliği içinde olduğunu savunuyor. Trump'ın avukatları, arama emrinin fazla geniş olduğunu ve aramanın, Amerikalıları mantıksız arama ve el koymaya karşı koruyan ABD Anayasasının dördüncü maddesini ihlal ettiğini söylüyor. Hukuk ekibi ayrıca hükümeti, arama için “sürekli değişen ve yanlış “gerekçeleri” tercih edilen medya kuruluşlarına sızdırmakla suçluyor.
 
 Eski bir ABD başkanının evine yapılan benzeri görülmemiş bu ceza soruşturması emrini onaylayan yargıç, FBI araması için gerekçe olarak sunulan yeminli ifadenin kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmayacağı konusunda henüz kararını açıklamadı. Pazartesi günü, Sulh Hakimi Bruce Reinhart, yeminli ifade için önerilen hükümet redaksiyonlarının, ifadeyi ifşa edildiğinde “anlamsız” hale getirecek kadar kapsamlı olduğunu söyledi. Ancak davada kamu yararı göz önüne alındığında ifadenin gizli kalmaması gerektiğine inandığını belirtti. Trump daha önce yanlış bir şey yapmadığını iddia ederek, Ocak 2021'de görevden ayrıldığında Beyaz Saray'dan aldığı tüm belgelerin gizliliğinin bizzat kendisi tarafından kaldırıldığını açıkladı.

Exit mobile version