Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii’deki Mauna Loa, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez patlıyor

ABD Jeoloji Araştırma Merkezi, Hawaii'deki dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Mauna Loa'nın Pazar gecesi patlamaya başladığını ve Pazartesi sabahı zirvesinden lavların aktığını açıkladı. Yetkililer, lavın yerleşim alanlarını tehdit etmesinin beklenmediğini söyledi.

Dünyanın en büyük aktif yanardağı olan Hawaii'deki Mauna Loa, yaklaşık 40 yıl sonra ilk kez patlıyor

USGS yaptığı açıklamada , “Lav akıntıları, herhangi bir yerleşim yerini tehdit etmiyor ve tüm göstergeler, patlamanın Kuzeydoğu Rift Bölgesi'nde kalacağı yönünde.” ifadelerini kullandı.

Yine de ajanslar, Hawaii Adası'nda “Mauna Loa lav akıntıları nedeniyle risk altında olan” tüm sakinleri “hazırlık durumunu gözden geçirmeleri ve daha fazla rehberlik için Hawai'i İlçe Sivil Savunma bilgilerine başvurmaları” konusunda uyardı.

Ajans, bir patlamanın erken aşamalarının dinamik olabileceği konusunda uyardı ve “lav akışlarının hızla değişebileceğini” ekledi.

Bölge sakinleri ayrıca volkanik gaz, kül ve Pele'nin saçı olarak bilinen ince cam liflerinin rüzgara karşı taşınabileceği konusunda uyarıldı.

Hawaiian Volcano Observatory, “acil durum yönetimi ortaklarıyla yakın istişare halinde olduğunu ve faaliyet hakkında daha fazla güncelleme sağlamak için yanardağı yakından izleyeceğini” söyledi.

Bir uydu, Pazar günkü patlamanın uzaydan görüntülerini yakaladı. Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, ısı imzasının görüntülerini ve yanardağdan kükürt dioksit salınımını yayınladı.

USGS'ye göre Mauna Loa, 1843'ten beri 33 kez patladı. En son 1984 yılında lavlar yamaçlarından aşağı döküldüğünde ve adanın en büyük kasabası olan Hilo'nun 7,2 km yakınına geldiğinde patlak verdi.

Mauna Loa'nın Hawaii dilindeki adı, devasa dağın Hawaii Adası'nın güney kıyısındaki kenarından kabaca 74 mil boyunca, Pazar akşamı patlamanın başladığı zirve kalderasının veya kraterinin kenarına kadar uzandığı için uygun olan “uzun dağ” anlamına geliyor.

 

Exit mobile version