Dünyanın en eski yıldız haritası bulundu! 2 bin yıllık sır çözüldü

Fransa’da yapılan yeni bir çalışma yaklaşık 2 bin yıldır kayıp olan ve bilim tarihinde son derece büyük bir öneme sahip dünyanın en eski yıldız haritasını ortaya çıkardı.

Dünyanın en eski yıldız haritası bulundu! 2 bin yıllık sır çözüldü

Fransa’da yapılan yeni bir çalışma yaklaşık 2 bin yıldır kayıp olan ve bilim tarihinde son derece büyük bir öneme sahip dünyanın en eski yıldız haritasını ortaya çıkardı. Bilim insanları, altın değerindeki el yazmasındaki çizimlerin, MÖ 129'daki yıldızların konumuyla aynı hizada olduğunu kanıtladı. Ayrıca, araştırmacılar Corona Borealis takımyıldızının koordinatlarını haritada net bir şekilde okumayı başardı.

TARİHİN EN ESKİSİ

Millattan sonra 2. yüzyılda yaşayan gökbilimci Hipparchus tarafından derlenen  yıldız haritası, sabit koordinatlarla gök cisimlerinin doğru konumlarını kaydetmeye yönelik tarihteki ilk girişim olarak kabul ediliyor. 

KAYIP OLDUĞU BİLİNİYORDU

Birçok eski belge gibi, yıldız haritasının kopyaları da yazıldıktan sonraki yüzyıllarda birer birer kayboldu ve buralardaki bilgiler sadece daha sonra kaleme alınınan eserlerdeki referanslara dayandırıldı. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nde (CNRS) profesör olan Victor Gysembergh liderliğindeki bir ekip, Mısır'daki Saint Catherine Manastırı'ndan gelen bir Ortaçağ Hıristiyan el yazmasının metninin altında Hipparchus'un yıldız haritasının çeşitli parçalarını keşfettiklerini duyurdu.  Sage Pub adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, “Yeni bulgular bugüne kadarki en güvenilir kanıtları oluşturuyor ve Hipparchus'un yıldız haritasının yeniden inşasında büyük ilerlemeye izin veriyor” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version