Everest Dağı Neden Hala Yükseliyor?

Avrupa'da ve hemen hemen her yerde, dünyanın en güçlü dağı Everest Dağı olarak bilinir. Nepalce'de "Sagarmatha" denir. Tibetliler buna "Qomolangma" derler. Şu anda Himalayalar'da 8.848 metre yüksekliğe ulaşıyor. Araştırmacılara göre Everest Dağı hala yükseliyor. Ama bu neden? Ve bu büyümeden hangi jeolojik olaylar sorumludur?

Sidney Üniversitesi Yerbilimleri Okulu'ndan Christian Heine, “Neredeyse tüm Himalayalar 'büyüyor', yani dağlar sürekli yükseliyor” diyor. Bunun nedeni, Potsdam'daki GFZ Alman Yerbilimleri Araştırma Merkezi'nden Rainer Kind'in de belirttiği gibi, Hindistan tektonik plakasının Avrasya ile çarpışmasıdır. Eski süper kıta Gondwana'nın yaklaşık 100 milyon yıl önce çökmesinden bu yana, Hint levhası kıtasal kaymanın bir parçası olarak kuzeye doğru hareket ederek Tibet'in altına doğru ilerliyor.

Bir Araba Çarpışma Testinin Jeolojik Eşdeğeri

Ardından, muhtemelen 30-50 milyon yıl önce, Hindistan Avrasya levhasının güney ucuyla çarpıştı. Heine, “Bir araba çarpma testinin jeolojik eşdeğeri, Hindistan'ın eski kuzey ucunda ve Avrasya Plakasının güney ucundaki çökeltilerin ve diğer kayaların deforme olmasını ve şimdi Himalayalar'ı oluşturmak için bir araya gelmesini sağladı” diyor. Heine, sonuçları açıklıyor. çarpışmanın Himalayaların hızla yükselmesi nedeniyle erozyon ayak uyduramadı. Sonuç olarak, bu uçsuz bucaksız sıradağlar birikti.

Heine'nin açıkladığı gibi, Hint levhası şu anda yılda 3,5 santimetre hızla kuzeydoğuya hareket ediyor. Bununla birlikte, bu hareketin bir kısmı tamponlanmıştır, bu nedenle Hindistan ve Tibet hala yılda 15 ila 20 milimetre hızla birbirlerine karşı hareket etmektedir. Bu, Himalayaların ve Everest Dağı'nın yükselmeye devam etmesini sağlar.

Everest Dağı Yılda Dört Milimetre Büyüyor

Ancak Everest Dağı'ndaki irtifadaki gerçek artış ne kadar büyük? Güncel literatüre atıfta bulunan Heine, “Yılda yaklaşık dört milimetre” diyor. Everest Dağı çevresindeki bölge, Himalayaların diğer bölgelerine göre biraz daha yavaş yükseliyor. Örneğin, Pakistan'daki 8.125 metre yüksekliğindeki Nanga Parbat çevresindeki alan için yılda yaklaşık on milimetre verilir.

Araştırmacıya göre, Everest Dağı'nın gelecekte çok daha yüksek olup olmayacağını söylemek şu anda pek mümkün değil. Bu, tektonik, iklim ve erozyon süreçleri arasındaki oldukça karmaşık bir etkileşime bağlıdır. Heine, “Dağların yüksekliği, kaldırma kuvvetleri ve yerçekiminden önemli ölçüde etkilenir” diyor. Bunların Himalayalarda dengede olduğu ve yeryüzündeki dağların maksimum yaklaşık dokuz kilometre yüksekliğe ulaşabildiği varsayılmaktadır. Yerbilimci, “Kabaca şu anda Everest Dağı veya K2 gibi” diye özetliyor.

Araştırmacılar ayrıca Hindistan ve Avrasya çarpışmasının önümüzdeki milyonlarca yıl içinde yavaşlayabileceğini ve hatta muhtemelen bir noktada tamamen durabileceğini varsayıyorlar. Heine, “Ancak, zamanın kesin bir noktası sorusunu yanıtlamak zor,” diyor. Ancak bu olursa, dağlar da daha yavaş yükselir ve erozyon galip gelebilir. Bu durumda, Himalayaların dağları zamanla yavaş yavaş aşınır.

Dünyanın En Yüksek Dağı Ne Kadar Yüksek?

Everest Dağı'nın geleceği bu nedenle hala biraz belirsiz. Aynı durum dağın güncel yükseklik bilgisi için de geçerlidir. Bunlar, standart yükseklik olan 8.848 metre olan 8.844,43 metreden 8.850 metreye kadar değişmektedir. Nepal hükümeti şimdi spekülasyona bir son vermek istiyor ve yakın zamanda Everest Dağı'nın yeni bir araştırmasını yaptırdı. 2013'te, Küresel Konumlandırma Sistemi (GPS) yardımıyla belirlenen sonuç, diğer şeylerin yanı sıra, santimetreye kadar doğru olarak mevcut olmalıdır.

Exit mobile version