Gericiliği gün be gün yıkıyorlar! İran’da emniyet müdürü görevden alındı

İran'da 6 haftadır süren Mahsa Amini protestoları giderek alevlenirken Zahidan'da emniyet müdürü görevden alındı. İranlı kadınlar başta olmak üzere yüz binler sokaklarda devrim rüzgarı estirmeye devam ediyor.

Gericiliği gün be gün yıkıyorlar! İran'da emniyet müdürü görevden alındı

İran'ın Başkenti Tahran'da “ahlak polisi” tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protestolarda ölenlerin sayısı 200'ü aştı. 6 haftadır süren protestolar asla hız kesmedi. Protestolar gece gündüz devam ediyor. Geri adım atmayan protestocular sayesinde Zahidan'da emniyet müdürü görevden alındı.

“POLİS DE HATALI”

Resmi haber ajansı IRNA, bir karakol komiserinin de görevden alındığını duyurdu. Eyaletteki güvenlik konseyi, “silahlı muhalifleri” sorumlu tuttuğu olaylarda polisin de hatalı davrandığını belirterek, hukuki soruşturma yürütüleceğini ve ölenlerin yakınlarına tazminat ödeneceğini açıkladı.

PROTESTOLAR AFGANİSTAN VE PAKİSTAN'A YAYILDI

Başkent Tahran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de başı açık olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra ölümünün ardından alevlenen kitlesel protestolar, ülkenin diğer bölgelerinde olduğu gibi Afganistan ve Pakistan sınırındaki eyalette de yükseldi.

Zahidan'da 21 Ekim'de İran İslam Cumhuriyeti'nin en yetkilisi kişisi Ali Hamaney'i kastederek “Diktatöre ölüm” sloganıyla gösteri düzenleyenlerden 57'sinin tutuklandığı açıklanmıştı.

Tahran'daki Şii Müslüman dini liderlerden Ahmed Hatemi, ''Yargı, millete ihanet edip düşmanın değirmenine su taşıyan bu karışıklık çıkaranlarla öyle bir hesaplaşmalı ki diğerleri de karışıklık çıkarmaya yeltenmesin'' açıklamasında bulunarak Zahidan'daki protestocuların sertçe cezalandırılmasını istemişti.

DEVLET BİNALARI YAKILDI

Amini'nin ölümünün 40. gün anmalarının yapıldığı 26 Ekim'de, başta toprağa verildiği Kürdistan Eyaleti'ndeki Sakkız kenti olmak üzere, İran'ın 31 eyaletinin 18'inde gösteriler düzenlendi. Protestocular anmanın ardından devlet binalarını ateşe verdi. Kadınlar ülkenin genelinde başları açık gezmeye başladı.

EN AZ 200 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Birleşmiş Milletler'in İran Özel Raportörü Javaid Rehman, göstericilere güvenlik güçlerinin ateş açtığı iddialarıyla ilgili kanıtların toplanması ve sorumluların tespiti için bağımsız bir heyet oluşturulması gerektiğini söyledi. İnsan hakları kuruluşlarına göre, 6 haftadır devam eden gösterilerde ölenlerin sayısı 200'ü geçti ve ölümlere yenileri ekleniyor.

Öte yandan Sakkız, Divandere, Merivan, Kamyaran, Senendec, Cevanrud ve Revanser kentlerinde işçiler greve giderken, esnaf kepenk kapattı.

 

Exit mobile version