Gezegen için fazla mı oluyoruz? 8 Milyar İnsanın Sana Ne Yaptığının Farkında mısın?

BM istatistiklerine göre, 15 Kasım'da dünya üzerinde sekiz milyar insan yaşıyor. Alana, hammaddelere ve enerjiye ihtiyaçları var. Bu, gezegenin sınırlarını zorlamak mı?

Gezegen için fazla mı oluyoruz? 8 Milyar İnsanın Sana Ne Yaptığının Farkında mısın?

Uzman Rose, önemli olanın dünyadaki insan sayısı değil, nasıl yaşadıkları olduğunu söylüyor. Doğru önlemlerle dünyada on milyar insan yaşayabilir. Ancak bunun olabilmesi için özellikle zengin ülkelerin yeniden düşünmesi gerekiyor.

Şimdi sekiz milyar insanız, yakında dokuz ve sonunda on milyar olacak. Gezegenimiz aslında kaç kişiyi destekleyebilir?

Sekiz hatta on milyar, temelde gezegen için çok fazla insan değil. Ama asıl önemli olan bu insanların nasıl yaşadıklarıdır. Dolayısıyla belirleyici olan rakam değil, bu insanların ne kadar tükettikleri, ne kadar enerji ve kaynak kullandıklarıdır. Örneğin, herkes Amerikalılar gibi yaşasaydı, beş Dünya'ya ihtiyacımız olurdu. Dolayısıyla, özellikle sanayileşmiş ülkelerde değişmesi gereken bir sürdürülebilirlik, davranış ve beslenme sorunu var.
 

Bu kadar büyük bir dünya nüfusu iklim ve çevre için ne anlama geliyor?

Bu gün aslında sürdürülebilirliğe yatırım yapmamız gerektiğine itiraz etmek için önemli bir gün. Çünkü dünyadaki herkes bizim Avrupa ve Amerika'da yaşadığımız gibi yaşayamaz. Gezegen, özellikle iklim değişikliği açısından bununla aynı fikirde değil. Yani her şey eşitsizlikle ilgili. Çünkü küresel eşitsizliğimiz yüksek olursa bu kadar insanı geçindirmek çok zor olacaktır.Sanayileşmiş ülkeler bizim sahip olduğumuzdan çok daha fazla kaynak tüketiyor – bu böyle devam edemez, burada tüketim kaçınılmaz olarak azaltılmalıdır. Ekolojik ayak izini artırmadan insanların yaşam koşullarını nasıl iyileştirebileceğimizi düşünmeliyiz. Ve bunun mümkün olduğunu şimdiden görebiliriz.
İnsanlar ve araçlar, Kahire'deki Al Ataba'nın popüler sokak pazarını dolduruyor.

Örneğin, iklim değişikliğinin Afrika'da artan nüfus üzerindeki sonuçları nelerdir? Orada sık sık kıtlıklar ve su kıtlığı yaşanıyor. Bu, çatışmaları artırabilir mi?

Tabii ki toprak ve su paylaşımı konusunda anlaşmazlıklar çıkacağı da göz ardı edilemez. Ancak, örneğin, insanların gıda arzını güvence altına alacak kavramlar da var. Olması gereken üç büyük şey var: Birincisi, daha iyi tohumlar, daha iyi gübreler veya kuraklığa dayanıklı türler gibi çeşitli yollarla mevcut tarımı yoğunlaştırmamız gerekiyor.İkincisi, gıda israfını en aza indirmek çok önemlidir. Şu anda çok şey boşa gidiyor. Üçüncüsü, özellikle sanayileşmiş ülkelerde beslenmemizde birçok hayvansal üründen uzaklaşmamız gerekiyor. Bu da gıda güvenliği için çok büyük bir faktör, diyetin değişmesi gerekiyor. Uzun vadede hayvansal ürünleri şu anki kadar yiyemeyiz.

Artan dünya nüfusu daha büyük göç hareketlerine de yol açabilir mi?

Söylemesi zor çünkü birçok şey yerel halkın yaşam koşullarına bağlı. Ancak kesin rakamlar vermek zor olsa da daha fazla göç olacağı varsayılabilir. Ancak çoğu zaman unuttuğumuz şey: Almanya'nın yurt dışından göçe ihtiyacı var. Bizde tam tersi bir trend var, nüfusumuz azalıyor. Bu nedenle vasıflı işçilere olan ihtiyacımızı karşılamak ve sosyal sistemlerimizi finanse etmek için göçe bağımlıyız.tagesschau.de: Pek çok fakir ülkede olduğu gibi nüfusun artması veya sanayileşmiş birçok ülkede gözlemlenebileceği gibi azalması. 

Bir nüfusta belirleyici faktör nedir?

Kısacası: Daha az insanın öldüğü yerde, daha az insan doğar. Deneyimler, insanların yaşam koşulları iyileştiğinde ve her şeyden önce daha az sayıda çocuk öldüğünde nüfus artışının düştüğünü göstermiştir. Hem insanların yaşam koşullarını iyileştirdiği hem de daha az çocuğa yol açtığı gösterilen kilit alanlara yatırım yaparak bunu ileriye taşıyabilirsiniz. Bunlar arasında en başta sağlık hizmetleri, ardından özellikle kız çocukları için eğitim, kadınların desteklenmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve istihdam yaratılması yer alıyor. Tabii ki, aile planlaması ve doğum kontrol haplarının sağlanması da merkezi bir rol oynar, böylece kadınlar kaç çocuk sahibi olacaklarına kendileri karar verebilirler.

Exit mobile version