İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi “Protestolara kulak verilmeli”

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran Üniversitesi'nde öğrencilere hitap ederek "Protestolara kulak verilmelidir” diyerek nabız düşürmeye çalıştı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi "Protestolara kulak verilmeli"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, “Üniversite Öğrenci Günü” sebebiyleTahran Üniversitesinde düzenlenen programa katıldı. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, burada öğrencilere hitap ederek “Protestolara kulak verilmelidir” diyerek nabız düşürmeye çalıştı.

Ülkede 3 ayı geride bırakan Mahsa Amini gösterilerinde İran lideri Ali Hamaney aleyhine atılan “Kahrolsun Diktatör” sloganlarına tepki gösteren Reisi, “Bugün diktatör diyorlar, kim diktatör? ABD, kesinlikle güçlü bir İran istemeyecektir. Onlar işgal ettikleri Afganistan, Suriye ve Libya gibi bir İran istiyorlar. İran bu ülkelerden farklıdır. İran halkı ABD’ye bu komplosunu uygulama fırsatı vermeyecektir” diyerek yaşananları dış güçlere indirgedi. 

Protesto ile isyan arasında fark olduğunu söyleyen Reisi, “Protesto yapıcı, isyan yıkıcıdır. Protestolara kulak verilmelidir” dedi. Ülkedeki tek sorun gericilik değil, artan enflasyon da halkın belini bükmüş durumda… İsyanı bastırmak isteyen Reisi bu konuyu da atlamadı. Hiçbir ekonomi politikasını öne sürmeyen Reisi yalnızca enflasyonun düşeceğini ve halkın durumunun değişeceğini savundu.

Tahran’da 13 Eylül’de sözde “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyelerince gözaltına alındıktan sonra hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Ülke geneline yayılan gösterilerde yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi ise gözaltına alınmıştı.

Exit mobile version