Kaçak yerleşimleri yasallaştıran İsrail’e 5 ülkeden ortak tepki

İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve ABD dışişleri bakanları, yaptıkları ortak açıklama ile İsrail'in 10 bin yeni konut ve kaçak yapılardan oluşan 9 bölgeyi yasallaştırma girişimine tepki gösterdi.

Kaçak yerleşimleri yasallaştıran İsrail'e 5 ülkeden ortak tepki

İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa ve ABD, kaçak yerleşimleri yasallaştıran İsrail’e yaptıkları ortak açıklama ile tepki gösterdi. Beş ülkenin Dışişleri Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bizler, İsrail hükümetinin İsrail yasalarına göre yasa dışı sayılan 9 bölgeyi ‘yasallaştırma’ süreci ile 10 bin yeni yerleşim birimine başlama niyetinde olduğu yönündeki duyurusundan derin bir şekilde rahatsız olduk” denildi.

“Orta Doğu’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye devam ediyoruz”

Bu girişimlerin barış çabalarına zarar verdiğine vurgu yapılan açıklamada, “İsrailliler ile Filistinliler arasındaki gerilimi artırmaya ve iki devletli bir çözüme ulaşma çabalarını baltalamaya hizmet edecek olan bu tek taraflı eylemlere şiddetle karşı çıkıyoruz. Taraflar arasında doğrudan müzakereler yoluyla sağlanması gereken, Orta Doğu’da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışı desteklemeye devam ediyoruz. Hem İsrailliler hem de Filistinliler barış içinde, eşit ölçülerde özgürlük, güvenlik ve refah içinde yaşamayı hak ediyor” ifadeleri kullanıldı.

“Sahadaki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz”

Açıklamada, “İsraillilere ve Filistinlilere, egemen ve yaşayabilir bir Filistin devletinin yanında yaşayan, Orta Doğu’ya tamamen entegre olmuş bir İsrail vizyonunu gerçekleştirmelerine yardım etme taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz. İki devletli çözümün uygulanabilirliğini ve genel olarak bölgedeki istikrarı etkileyen sahadaki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz” denildi.

Exit mobile version