NASA’dan Ay’a 50 yılın ardından Artemis çıkarması

NASA 50 yıl sonra Ay'a yolculuk için düğmeye bastı. Artemis 1 roketi Florida'dan fırlatıldı.

NASA'dan Ay'a 50 yılın ardından Artemis çıkarması

NASA  'Artemis 1' adlı roketini Ay'a fırlattı. 50 yıl sonra fırlatılan roketin üzerindeki insansız Orion kapsülü Ay çevresinde 3 haftalık bir test görevi yapacak ardından Dünya'ya dönecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) ilk iki denemesi başarısız olmuştu. Bu başarısız denemelerin ardından aylar sonra 'Artemis 1' mega roketini Ay'a fırlatıltı.

Tarihi 'Artemis 1' görevi, aylarca süren beklentinin ardından yerel saatle çarşamba sabahı Ay’a uçtu. Bu uçuş NASA'nın yarım yüzyılda ilk kez astronotları Ay yüzeyine geri döndürmesinin de yolunu açmış oldu.

50 YIL SONRA GÖREV YİNE AY

Florida'daki fırlatma rampasındaki 98 metre yüksekliğindeki SLS roketi bu defa zamanında motorlarını ateşlerken, havaya fırlatmak için 9 milyon pound (4,1 milyon kilogram) kadar itme gücü yayarak Ay'a doğru yola çıktı.

NASA'nın '50 yıl sonra Ay'a dönüşü' olarak anılan insansız roketinin ucunda, insanları taşımak için tasarlanmış, uzaya ulaştıktan sonra ayrılacak olan sakız şeklinde bir kapsül olan Orion uzay aracı bulunuyor.

ORION YOLCULUĞUNU 25 GÜNDE TAMAMLAYACAK

NASA'ya göre, Orion'un insan uçuşu için tasarlanmış diğer tüm uzay gemilerinden daha uzağa götürecek bir yol izleyerek yaklaşık 2 milyon kilometre yol katetmesi bekleniyor.

Ay yörüngesinde döndükten sonra dönüş yolculuğuna çıkacak olan Orion, yolculuğunu yaklaşık 25.5 günde tamamlayacak.

Exit mobile version