Uçaklar Türkiye’ye bir bir iniyor! Akın akın geliyorlar…

Havalimanlarına teker teker inen uçaklarda arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra özel eğitilmiş köpekler de var. Türkiye'ye yardım gönderen ülkelerin listesi hayli uzun: Avustralya'dan Azerbaycan'a, Japonya'dan Yunanistan'a, ABD'den Lübnan'a, İsrail'den Almanya'ya, Güney Kore'den Katar'a, Rusya'dan İspanya'ya, Japonya'dan Tayvan'a yeryüzünün dört bir yanından ekipler depremzedeler için koştu. ABD'li ekibin 1999 Marmara depreminden sonra da Türkiye'ye geldiği ortaya çıktı.

Uçaklar Türkiye'ye bir bir iniyor! Akın akın geliyorlar...

Türkiye’nin güneyi ve güneydoğusunu vuran tarihi depremlerin ardından dünya ayağa kalktı, kurtarma ve yardım ekipleri bir bir yola çıktı. Avustralya’dan Azerbaycan’a, Japonya’dan Yunanistan’a, ABD’den Lübnan’a, İsrail’den Almanya’ya, Güney Kore’den Katar’a, Rusya’dan İspanya’ya, Japonya’dan Tayvan’a yeryüzünün dört bir yanından uçaklar havalandı.

Salı günü öğle saatleri itibarıyla başka ülkelerden 3 bin 294 arama kurtarma uzmanı sahdaa. Halihazırda 14 ülke fiilen sahada, 70’in üzerinde ülke ekip gönderiyor.

Avrupa Birliği, AB Sivil Koruma Mekanizması’nı Pazartesi günü depremden saatler sonra aktif hale getirdi. AB, 17 birlik üyesi ile Arnavutluk ve Karadağ’dan 25 arama kurtarma ekibinin Türkiye’ye doğru yola çıktığını duyurdu. Almanya, İspanya, Slovenya, Avusturya, Polonya, Yunanistan, Hırvatistan, Portekiz, Bulgaristan, Estonya, Fransa, İtalya, Malta, Hollanda, Romanya, Çekya’dan 1155 uzman ve 72 özel eğitimli köpek deprem bölgesinde görev yapacak.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), çığ gibi büyüyen kampanyaları ‘Dünya güçleri Türkiye ve Suriye’ye deprem yardımları için acele ediyor’ başlığıyla abonelerine geçti.

AVUSTRALYA-YENİ ZELANDA

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, depremzedelere ulaştırılmak üzere insani yardım gruplarına ilk etapta 10 milyon dolarlık yardım sağlayacaklarını açıkladı.

Avustralya’nın komşusu Yeni Zelanda ise 1,5 milyon dolarlık yardımda bulunacak.

GÜNEY KORE

Asya ülkesi Türkiye’ye kurtarma görevlileri ve acil tıbbi yardım malzemesi gönderiyor. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-yeol, ekiplerin Türkiye’ye doğru yola çıkması talimatı verdi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada “Yoon ilgili devlet birimlerine, Türkiye’nin ihtiyaç duyulması halinde ek destek önlemleri almaları için talimat verdi” denildi.

ABD

Depremin ardından ilk açıklamayı yapan ülkelerden biri olan ABD, 79 kişilik arama kurtarma ekibini yola çıkarıyor. Ekiplerden biri Virginia eyaletinin Fairfax ilçesinden ve diğeri de California eyaletinin Los Angeles kentinden.

Fairfax’ten Türkiye’ye gleecek Virginia Görev Gücü 1 adlı ekip, 17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminde ve Kasım 1999’daki Düzce depreminde de sahadaydı.

ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayıp taziye dileklerini iletti.

AZERBAYCAN

Deprem duyulur duyulmaz Türkiye’ye ilk kurtarma ekibini yollayan ülke, kardeş Azerbaycan oldu. 400’ü aşkın kişiden oluşan yardım ekibinin bir kısmı çoktan deprem bölgesine ulaştı.

Bakü yönetimi ayrıca, bugün Türkiye’ye iki uçak dolusu yardım gönderiyor. Uçaklarda her türlü tıbbi malzeme ve teçhizatla donatılmış seyyar sahra hastanesi bulunuyor.

Yanı sıra Azerbaycan’da ‘Seninleyim Türkiye’m’ adıyla bir yardım kampanyası başlatıldı.

YUNANİSTAN

Komşu Yunanistan, depremin gerçekleştiği 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’ye 21 kişilik yardım ekibi, özel eğitim almış iki köpek, kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak özel ekipman, beş doktor gönderdi. Ekip, başkent Atina yakınlarındaki Elefsina Hava Üssü’nden kalkan uçakla Türkiye’ye ulaştı.

Başbakan Kiryakos Miçotakis ise, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradı. Miçotakis, depremzedelere ilaç, çadır, battaniye ve sağlık ekipleri yollamaya hazır olduklarını da belirtti.

KATAR

Katar, Türkiye’ye 120 kişilik kurtarma ekibinin yanı sıra ‘sahra hastanesi, yardım malzemeleri, çadırlar ve kışlık malzeme’ yolluyor. Uluslararası haber ajansları, Katar’dan kalkış yapmaya hazırlanan uçakların fotoğraflarını servis ediyor.

Doha yönetimi ayrıca, Türkiye’de 10 bin konteyner ev kuracak.

JAPONYA

Japonya Dışişleri Bakanlığı, 75 kişiden oluşan kurtarma ve yardım ekibini Türkiye’ye gönderiyor. İlk 18 kişiyi taşıyan uçak bu sabah İstanbul’a indi. Tokyo yönetimi ayrıca depremzedeler için acil insani yardım da sağlayacak.

Arama kurtarma ekibi şefi Hideaki Yamamoto, “Deprem bölgelerinde elimizden geleni yapacağız” dedi.

ALMANYA

Almanya’nın Köln kentinde yer alan havalimanındaki kurtarma ekipleri, Türkiye’ye doğru uçmaya hazırlanıyor. Ekipte 41 arama kurtarma görevlisi ve yedi köpek var.

Almanya acil durum jeneratörleri, çadırlar ve battaniyelerden oluşan yardım malzemeleri hazırladı. Berlin yönetimi ayrıca, acil durum barınakları ve su arıtma üniteleri sağlayabileceğini kaydetti.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, başkent Berlin’de yaşayan Türklerin birkaç saat içinde topladıkları yardımı kamyonlara yüklediğini bildiriyor.

Exit mobile version