Amerika’da otizmli insanlara verilen eğitim Diyarbakır’da da sağlanıyor

Amerika'da otizmli insanlara verilen eğitim Diyarbakır'da da sağlanıyor

Diyarbakır’da otizmli bireyler için sağlıklı çalışma yapısının olmadığını gören, torunu da otizmli olan Yılmaz Elaldı, milyonluk yatırım yaparak otizmli çocuklar için özel eğitim kliniği açmıştı. Elaldı, Diyarbakır’da otizmli insanlara verilen eğitimin Amerika’daki şartlarıyla aynı olduğunu belirtti.
Diyarbakır’da ilk ve tek dünya standartlarına uygun Aba Otizm Eğitim Merkezinin koruyucusu hayırsever iş adamı Yılmaz Elaldı, otizmli torunu için sağlıklı çalışma alanını taşıyabilecekleri milyonluk yatırım yaparak otizmli çocuklar için eğitim kliniği hedef hem kendi torununun hem de maddi durumu yeterli olmayan otizmli ailelerin faydalanması için bağışlamıştı. Fedakar dede, otizmli çocuklarda farklı edince kolları sıvayarak merkezde eğitimleri daha üst seviyelere çıkardı.
Geçen haftalarda otizmli bireylerin ailelerine doğru eğitimle doğru yere gelebilmeleri için düzenlenen konferansın iyi geçtiğini söyleyen Elaldı, sınav de ragbet sınavın çok önemli olduğunu belirtti.
Otizmin süreklilik isteyen bir eğitime sahip olduğunu ifade eden Elaldı, “Konferansımızın ana sebebi özel yerlere bir nebze de olsun doğru eğitimle doğru yere gelebilmelerini anlatmaktı. Konferansımız çok iyi geçti. Gelen bürokrasi kısmı olsun, yetiştirmesi olsun özellikle de beklentileri otizmle ilgili olgunlaşmasıyla ilgili bilgilendirme yerinde rağbet etmesi çok hoşumuza gitti. Geçenlerde gördüğümüz konferansları gördüğümüzden sonra inşallah daha güzel ve daha büyük konferanslar yapmayı düşünüyoruz. Otizm 1946’larda 2 binde 1 kişide görülürken bugün 36 kişide 1 görülen indi. Bu demek ki ki biz bu işin üzerinde daha çok duracağız. Sosyal tatillerimiz bu noktada özellikle devam edecek. Çünkü otizm süreklilik sağlayan bir sorumluluktur. Bizim isteklerimiz böyle özel insanlar bilim aracılığıyla bir şeyler yürütmektir” dedi.

“Otizm bir hastalık değil, eğitim gereksinimi bir davranışsal bozukluktur”
Otizmli bireylere ellerindeki tüm amaçlarla seferberliği dile getiren Elaldı, “Bu insanları rağbet etmesi, çocukları daha bir ön plana çıkarma çok önemli. Aileler bu konuda kesinlikle çocukları eve kapatmalıdır. Bu konu gerçekten bizi üzmektedir. İnşallah bu seminerler insana biraz daha güvenerek çocuklarını ön plana çıkarır. Bu çocuklara bir şeyler öğretebilmemiz için bu dalda yapabilmek ne geliyorsa yapmaya hazırız. Otizm alanında gelişmiş ülkelerden biri olan Amerika’da otizmli insanlara verilen eğitim biz Diyarbakır’da da hizmet veriyor. Otizm bir hastalık değil, eğitim gereksinimi bir davranışsal bozukluktur” diye konuştu.
BBA Akademi Kurucusu, Özel Eğitim Uzmanı ve Davranış Analisti Prof.
Otizmin tek bakımının erken yoğun özel eğitimin olduğu gökyüzünü çizen Birkan, “Otizmin tek bakımı bugün erken, yoğun özel eğitimdir. Özel eğitim metotları son 30 yıl içinde çok geliştirildi. Ancak özel eğitim merkezleri bu metotları uygulayabilecek eğitmen yürütebilecek bu düzeyde bir gösteri maalesef yapılmadı. Dolayısıyla bu sonuca, bu metotlar ve uygulamalar konusunda benzer geliştirmeleri ve en doğru şekilde özel eğitim programlarını uygulamaları gerekiyor. Bu büyük bir sorumluluktur. Diyarbakır’da bulunan ABA Otizm Merkezi bu etkili, bilimsel yönelimli eğitim metotlarını en doğru şekilde uygulama çabası içindedir. Biz uzmanlar dışında belirli aralıklarla ABA Otizm Merkezini ziyaret ediyor, öğretmenlere süpervizyon veriyor, gençlerin programlarını gözden kaçırmıyoruz ve en doğrusunu en iyi şekilde gerçekleştirme konusunda büyük bir gayret içindeyiz” ifadelerine yer verdi.

Exit mobile version