Atılım Üniversitesi, Savaş ve yakıt pilleri alanında öncü olacak

Atılım Üniversitesi, Savaş ve yakıt pilleri alanında öncü olacak

Yüksek Kurulu (YÖK) tarafından çerçeveleri ve yakıt pilleri hedef alan misyonu verilen Atılım Üniversitesi’nin hedefi, çalışmaları daha fazla öğretim da yetişmiş insan kaynağına destek olmak ve bu iki konudaki tahliyeyi azaltmak.
YÖK Başkanı Erol Özvar, Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi’ne seçilen üniversiteleri açıkladı. Proje kapsamında, 11. Kalkınma Planı’nda yer alan sektör ve alanlara odaklanan, genişleyen interneti, Merkez ve yakıt pilleri, temiz enerji ile tarımda dijital teknolojilerin de olduğu 15 öncelik alanı belirlendi.
Yapılan değerlendirmeler sonucu Atılım Üniversitesi’ne, planlama ve yakıt pilleri alanına öncelik alan misyon verildi.
Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.

“Hidrojen üretimi, depolama depolama ve yakıt pilleri üzerinde uzmanlaştık”
Çalışmaların sürdürüldüğü laboratuvarda üniversitenin ve TÜBİTAK’ın desteği olduğunu aktaran Prof. Dr. Devrim, “Almış olduğumuz projelerle ve üniversitemizin destekleriyle laboratuvarımızın altyapısını oluşturduk. Biz okullarda farklı alanlarda çalışıyoruz. Hidrojen üretimi, depolama depolama, bununla birlikte yakıt pilleri üzerinde de uzmanlaştık. Yakıt pillerinde de yakıt pili üretimlerinin oluşturduğu, yakıt pili sistemlerinin, yakıt pillerinin farklı uygulama cihazlarından sonuçlarını yürütüyoruz. Bu içerikleri oldukça fazla kapsamlı yayın ve yayınlarımıza atıflarımız var. Bu da özellikle YÖK’ün sahip olduğu büyük zırhlara sahip” dedi.
Devrim, laboratuvarda çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi mezun olduklarında, bunun oldukça önemli olduğunu belirterek, tematik alanlarda yetişmiş insan kaynağı için bundan sonraki dönemlerde kendilerinin büyük bir rolünün düştüğünü vurguladı.

“Hidrojen ve yakıt pillerinin daha fazla ticarileşmesi için ağırlık vermek istiyoruz”
Hidrojen enerjisi ve yakıt pilleri konularını çok farklı boyutları ele alarak çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Devrim, şöyle devam etti:
“Hidrojen enerjisi özelikle son yıllarda enerji politikalarına da girdi ki ondan sonra çok ciddi bir hızlanma yaşadık. Biz de bundan sonraki süreçte, özellikle depolama gücünün farklı uygulama kullanımlarının kullanımı ve yakıt pillerinin ticarileşmesiyle ilgili ağırlıklara ağırlık vermek istiyoruz. Bu kapsamda da özellikle üniversite sanayi iş birliği çerçevesinde yürütülecek projelere ağırlık vermek istiyoruz.”
Dr. İlk dönemlerde bu düzenlemeler çok ciddi mesajlar oldu ve güzel sonuçlar da elde ettik. Bununla birlikte geliştirdiğimiz fuel pillerinin artık laboratuvar ortamından sanayinin kullanım yöntemleriyle ilgili okumalara başladıkları ki bu özellikle okul enerji kullanımının ve yakıt pillerinin yaygınlaşması için çok önemli” kullanımları kullanıldı.

Hedef giderlerin ödenmesine destek olmak
Özellikle yakıt pili parçaları çok sayıda uygulama alanı olduğu bilgisini veren Prof.
“Yakıt pillerinin farklı uygulama alanları bulunuyor. Taşınabilir uygulamalardan tutun, evsel uygulamalar ve savunma sanayiinde ve ulaşımda da kullanabilirsiniz. Pil yakıtlarının farklı uygulama alanlarıyla ilgili, farklı özelliklerde yakıt pillerinin yapılarıyla ilgili performans gösteriyoruz. Özellikle yakıt pili performanslarının ve en önemli bu sistemlerin yerli ve milli olarak gruplandırılması bizim için çok önemli. Çünkü zaten bu teknolojiler artık yurt dışında günlük hayatta kalma kullanımına başlayan sistemler. Bu nedenle yakıt pillerinin üzerindeki de çıkış bağımlısı olmadan bizim için çok önemli. Bu insanların da sahiplerine devam etmek istiyoruz.”

Exit mobile version