Geleceğin ziraat mühendisleri bu lisede yetişiyor: Hedefleri yarım milyon ciro

Geleceğin ziraat mühendisleri bu lisede yetişiyor: Hedefleri yarım milyon ciro

Sivas’ın Suşehri ilçesi Ziraat Fakültesi bünyesinde eğitim gören Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Bölümü alanlarında, hem öğreniyor, hem inşa ediyor hem de para kazanıyorlar.
Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Bölümü, okula ait üretim alanları ve seralarda modern tekniklerle sebze üretimi yapıyor. Advanced sera teknolojisiyle eğitim gören öğrenciler, onların geleceğin ziraat mühendisleri olarak görüyor. Okula ait uygulama serasında hidroponik sistem sayesinde ürünlerden korunuyor. Seradaki işletim vitaminleri otomasyon sistemi ile kontrol ediliyor, elde edilen ihtiyaçlar bilgisayar üzerinden tespit ediliyor. Geçen yıl 250 bin lira gelir elde eden lise, bu rakamlarla 500 bin liraya çıkartmayı hedefliyoruz.

“İki ay önce geldiğimiz fide çalıştırma 100 bin adete ulaştık”
Suşehri Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Doğruyol, iki ay içinde 100 bin fide yetiştirdiklerini belirterek, “Okulumuzda seracılık operasyonları 12 ay devam ediyor. Burada ekinlerimiz devam ediyor ve en son kıvran hasadı üretimine başladık. İki ay önce oturduğumuz fide evi 100 bin adete ulaştık ve yaklaşık 15 bin adetinin satışını şu anda gerçekleştirdik. Biz burada aklınıza ulaşabilmek için her türlü fide üretimini gerçekleştirdik. Burada 5 çeşit domates, 7 biber çeşit, 2 çeşit kavun, karpuz, patlıcan, hıyar, çilek gibi çeşitlerin şampiyonlukları tarafından gerçekleştirilmiştir. Ürün satışları gerçekleştikten sonra sermayee döner sermaye tarafından ödenmektedir. Ürünlerin satışları da üç merkez liderliği tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte beraber seracılık faaliyetleri hasatla beraber özellikle yaz aylarına denk geldiği için maçın iki grubunu sera operasyonlarına devam etmektedir” dedi.

“Gelirin 500 bine bekliyoruz”
Doğruyol, geçen sene 250 bin liralık satış gerçekleştirdiklerini ama hedefin 500 bin liralık satış olduğunu ifade ederek, “Öğrenciler burada öncelikle modern tarım faaliyetlerini öğreniyorlar. Burada çalıştırmayla birlikte elde ettiğiniz satışı yürütüyor. Satışı elden çıkarma gelirleri de döner sermaye harcamaları ödeniyor. Alıcılara harçlık ve çalışma yerinde olarak ödemeler yapılıyor. hem çalışıyorlar hem de kazanıyorlar okulumuzda. Burada çocukların çalışma alanlarına göre 200 lira ile 500 lira arasında para ödeniyor. Okulumuz geçen sene 250 bin liralık satış gerçekleştirmişti. Bunun buğday satışı içerisinde, yonca satışı, fide satışı ve tahıl satışı vardır. Özellikle bakanlığımızın destekleriyle bu sene bu göçmenlerden iki kişinin geçmesi, gelirin 500 bine çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

“Tohumlama deneyimlerinden satış aşamasına kadar biz yapıyoruz”
Zeynep Er adlı öğrenci, yerleşik tohumlama yaşadıklarında satış aşamasına kadar her şeye benzerlerini söylediğini belirterek, “Derslerde kitaplardan öğrendiğimiz bilgileri burada uygulamalı bir şekilde yapıyoruz. Biz burada fide üretim yapıyoruz ve bunun için içerikler kazanıyoruz. Tohumlama döneminden satış aşamasına kadar biz yapıyoruz ve bunun için müşterilerimiz de mutlu oluyoruz. Buradan öğrendiğimiz bilgilerle ileride ziraat mühendisi olmayı düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Burada üretim beni yapmak mutlu ediyor”
Okul çocuklarından Nuray Ergüzel, serada üretim yaparken kendinden mutlu olduğundan bahsederek, “Burada fide ekimi, dikimi yapıyoruz. Buralarda yetiştirerek
öğreniyoruz. Sınıflarda kitaplardan okumayı, seraya gelip gidiyoruz. Burada üretim beni yapmaktan mutlu oluyor” dedi.

Exit mobile version