LGS adayları için sınav kaygılarının çatılarına gelmemin yolları

LGS adayları için sınav kaygılarının çatılarına gelmemin yolları

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına sayılı günler kala güzel bir lisede okuma hayaliyle sınava adayı sınav kaygısını yeneceklerini verecek önerilerde bulunan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof.
Anadolu ve Fen Lisesi gibi güzel bir eğitim almak için hazırlıklarına devam eden kişilerin başarıları için önlerindeki en büyük engelin stres sınavı kaygısı olduğunu ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ragıp Özyürek, adaylara bu engelleri ortadan kaldıracak önemli tavsiyelerde bulundu. Özyürek, zorlu bir süreç olan sınav haftalarında öğrencilerin psikolojik, fiziksel ve sosyal durumlarına dikkat etmelerini gerektiğini, “Sınav kaygısını yenmek için öğrencilerin zihinsel olarak onları dinlendirmelerini öneriyorum. fiziksel aktivitelerde bulunabilirler. Sabahları sınava gidecekmiş gibi erken kalkmaya başlasınlar. Son günlerde sınav süresini tutarak soruyu çözümlü pratik yapabilirler” dedi.

Sınav anında yoğun düşünce kaygıyı arttırıyor
Sınav kaygısının en önemli nedenlerinden biri adayların sınav hazırlıklarında adeta eksik hissetmesi olarak yorumlayan Prof. İstedikleri okul kazanamayacakları düşüncesine yoğun olarak kapılabilirler. Arkadaşlardan geri kalma korkusu, anne ve babalarının yaptıkları gerçekleştirmeme gibi düşüncelerine dalabilirler. Olur olmaz bir çok düşünce sınav sırasında akılarına gelebilir. Bir de sınav stresi nedeniyle kas gerginliği ve mide nezlesi sızıntıları. Terleme gibi psikolojik riskler olabilir. Bunlar sınav kaygısı belirtileridir” diye konuştu.
Kaygı durumu sınav izlemesini izleme
Sınav kaygısının sınav sonrasında da bazı adaylarda devam edebildiğini kaydeden Özyürek, bu kaygıdan kurtulmak için adaylara ve patrone şu önerilerde bulundu:
“Öğrenciler sınav kaygısını sınava hazırlık kaygısı olarak da düşünebilir. Çocuklarda sınava hazırlık kaygısı sınavdan sonra da devam edebilir. Bunun da gereksinimleri ebeveyn ya da çevrenin sınavı çok önemsemesi, sürekli sınavı düşünmesi, adayın istediği performans sınavda göstermemesi yatıyor.
Sınav sonrasında da devam edebilen kaygı davalarının aşılması için sınavdan sonra nereyi kazandı diyen öğrencinin üzerinde baskı kurmamak gerekir. Zaten çocukların kendi çaplarında ellerinden gelenler olmuş olacaklardır. Özellikle aile, akrabanın baskısını hiç uygun görmüyoruz. Sınav kaygısını yenmek için öncelikle sınava çok iyi hazırlanmak şartı. Bu özellikle 7. ve 11. sınıflar hala vakitleri varken çok disiplinli, azimli ve planlı bir şeklide sınav harlılıklarını tamamlasınlar. Ailelerin de bu süreçte harcadıkları maddi manevi destek önemli.”
Sınav öncesi ve anında kaygıyı yönetecek tavsiyeler

Ragıp Özyürek, sınav kaygısının üzerine gelmeyi sağlayacak önerilerini şöyle sıraladı;
İlk önce sistemler olarak güçlü olunmalı, bunun için de verimli uyku uykularından emin olsunlar.
Sınav günü erkenden bitirmek, sınav yerine erkenden gitmek heyecanlarını yenmek için son derece yararlıdır. Mümkünse son gece geçidine yatmasınlar, gece yatmadan önce de nefes alma ve kas gevşetme hareketleri yapabilirler.
Çocukların de strese neden olacak yaklaşımlardan uzak durmaları gerekir. Çocuklara baskı kurmasınlar.
Adayların sınavdan bir gün önce dışarda açık havada bulunmaları streslerini azaltacaktır. Mümkün olduğu kadar sınavın düşünülmesini öneriyorum. Sınava son günler kala sosyal yaşamlarına zarar verebilecekler, kültürel amaçlarda ya da genel faaliyetlerde bulunabilirler.
Sınav anında hissettikleri yoğun kaygıyı azaltmak için de önce en kolay ve ne iyi yapabildikleri sorulardan başlasınlar. Yapamadıkları sorular ise işaretleyerek, kalan zamanlarında tekrar boyamaya çalışabilirler. Yapamadıkları sorularla zaman kaybetmeyip yapabilecekleri soruları kaçırmamaya özen göstersinler.”
Aşırı heyecanı aşmak için sınav anlık egzersiz yapılabilir
Sınavda odaklanma konusunda da önerilerde bulunan Özyürek, “Sınav kaygısı yüksek olan, özellikle zorlama tepkileri çok net olan öğrenciler sınavın ilk dakikalarında aşırı heyecanlanabilir. Bu kaygıyı izlemek için adaylarımıza nefes alma egzersizlerini, kas gevşetme hareketlerini yapmalarını öneriyorum. Bu hareketlerle üzerlerindeki ağılığın biraz da olsa geçmişini verebilecekler. Egzersizlerle beyne daha fazla oksijen gitmesi için üzerlerindeki tüketicileri de azalmış olacaktır” dedi.
2023 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 4 Haziran 2023 tarihinde tüm ülke geneline göre yapılacaktır.

Exit mobile version