SANKO Koleji bölgeleri ABD’den dünya birinciliği ile döndü

SANKO Koleji bölgeleri ABD'den dünya birinciliği ile döndü

SANKO Koleji 11’inci sınıf bölgeleri Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışması’nda dünya birincisi oldu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen ve 64 ülke bin 638 yavrusu bin 307 proje ile katılan yarışmada; SANKO Koleji öğrencilerinden Ekin Asyalılar ve Sude Naz Gülşen, proje danışmanları Özgül Güner rehberliğinde hazırladıkları, “Vücutta ve İçeceklerde Bulunan Yabancı Maddelerin Tespitini Yapabilen Akıllı Hidrojel Sentezi ve Hidrojelli Bileklik Tasarımı” projesiyle kimyası hem alanında dünya birinciliği hem de Sigma Xi (The Scientific Research Honor Society Third Physical Science Award) özel ödülü kazanarak önemli bir gidişata imza attı.
SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, öğrencilerinin elde ettiği başarının Gaziantep’in yanı sıra Türkiye için çok önemli olduğunu belirterek, “Hem SANKO Okulları hem Gaziantep hem de adına gurur verici bir başarı oldu. Okulumuzun vizyonu olan, Gaziantep’ten dünyaya açılan bir eğitim ekolü olma yolculuğumuza yeni başarı ekledik” dedi. SANKO Okulları’nın görünümünde bilimsel çalışmalarda önemli yer algısını vurgulayan Fırat Mümtaz Asyalı, “Öğrencilerimizin çok yönlü bir şekilde yetişmelerini istiyoruz. Bilimsel çalışmalar için olmazsa olmaz. Küçük yaştan itibaren koleksiyonları bilimsel yönlendirmeleri yönlendiriyoruz” ifadeleri kullandı.
“Öğrencilerimizin, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Amerika Birleşik Devletleri’nde dünya birincisini sergilemeleri çok önemli” diyen Asyalılar, konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Türkiye’yi temsilen TÜBİTAK tarafından seçilen kişiler arasında SANKO’luların da yer alma gururu verdi. Bu süreçte TÜBİTAK’ın büyük destekleri oldu. Gaziantep’in ve Türkiye’nin adını dünya birinciliğine yazdırdığımız için gururluyuz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer ve TÜBİTAK Yönetimi şampiyonluğunu tebrik ettiler. Öğrencilerimizin başarılarına emek veren öğretmenlerimize, çocuklarımıza ve velilerimize teşekkür ediyorum.”
SANKO Liseleri Müdürü Dilşad Erdoğan ise, tüm proje temelli dersleri verdiklerine dikkat edilmesi, “Öğrencilerimiz bu projelere önce inanarak sonra fikir geliştirerek danışmanlarımız eşliğinde çalışıyor. Bu başarıyı elde ettiğimiz için gururluyuz. Öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve okul yönetimine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Bu gurur sahipleri
SANKO Okulları’nın küçük yaştan itibaren öğrencilerinin proje hazırlamasına önem veren bir politikası olduğunu anlatan Danışman Öğretmen Özgül Güner, yönetimi şu şekilde dile getirdi: “Lise alanındaki tüm okullar en iyileri ile yarışmak çok zordu. Bilimsel olarak yeni bir yöntem, yeni bir doğumte bulunmak gerekiyor. Dünyanın sorunu olduğu için bu konuyu çalışmaya karar verdik. Öğrencilerim ile başardık. Bu başarı içlerinde. Bütün ibadet projesi yapıyor. Gelecek yıl mikroplastikler üzerine çalışma görevlerini insanlığa faydalı deneyimlere devam etmeye devam etme.”
İki yıllık zorlu süreç dünya birinciliğiyle taçlandı
SANKO öğrencilerinden Sude Naz Gülşen, proje ile farklı belirteçlerin karışımlarını oluşturduktan sonra bu belirteçlerle sodyum aljinat yapısında hidrojeli sentezleyip içine entegre olarak vurguladılar.
“Böylece çok az miktardaki gördükleri maddeyi tespit eden bir hidrojel bulduk. Bu tespitlerin tespitinde farklı bir malzeme elde edilmesini sağladık” diyen Gülşen, projeyle şu bilgileri paylaştı: “Ayrıca hidrojelde oluşan rengin tespit edilmesinde içinde renk sensörü bulunan bir cihaz tasarımı yaptık. Sentezlenen hidrojel saat şeklindeki bir bileklik içine koyarak insanların yanına taşıyabilecekleri kolayca test yapabilecekleri bir eşya haline getirdik. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkenin istiklali için Anadolu’ya ayak bastığı ve gençlere, yani emanet ettiği gün olan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda bu başarıyı kazanmak onları ayrıca gururlandırdı. Tüm süreç çok heyecanlı ve çok yorucuydu. Birinci olduğumuzda arkamızda hocalarımızı görmek çok gurur vericiydi. Bu başarıyı ülke olarak yaşadık. Muhtemelene böyle bir başarı elde ettiğimiz için çok mutluyuz.”
Öğrencilerden Ekin Asyalı ise, hocalarının gördükleri testiyle ilgili ders vermesiyle izlemenin gökyüzünü çizdi.
İki yıllık süreçte projeyi geliştirmek için makaleler okuduklarına işaret eden Asyalılar şunları kaydetti: “Zor bir süreç oldu ama hem derslerimizin sonunda hem de projemizi geliştirerek süreci aştık. Gaziantep ve dünyaya birinciliği işletme çok gurur verici. Başarımızı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız bizlerle gurur duyduğunu belirten başarı dileklerini iletti. İki yıl boyunca her yanımızda olan Danışman Hocamız Özgül Güner’e, okul yönetimine ve aileme destekleri için teşekkür ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dünya birincisi davet edildi
Hafta sonu gerçekleştirme Gaziantep ziyaretinde SANKO Koleji’nin dünya birincisi kullanıcıları Ekin Asyalılar ve Sude Naz Gülşen’in projelerini dinleyen Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Elde bulundurduğu gerçekleştirmek adına gurur duydu. Başarılarınızın devamını tebrikler diyerek onları kutladı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla da dünya birinciliği galibi tebrik etti.
Erdoğan’ın sorumluluğunda şu ifadeler yer aldı: “64 ülke 1.307 kuruluş sahibi 1.638 kişinin katıldığı Uluslararası Regeneron ISEF Bilim ve Mühendislik Yarışmasında TUBİTAK tarafından görev 3 projemiz Büyük Ödül, 3 projemiz de Özel Ödül kazanarak onları gururlandırdı. Bu büyük başarılarından dolayı evlatlarımızı gönülden tebrik ediyor , onun bir gözünden öpüyorum.”
Gaziantep Valisi Davut Gül, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da dünya birincisi müşterileri tebrik ederek, başarı dileklerini iletti.
Öğrenciler diledikleri üniversiteye sınavsız girebilecekler
Dünyanın liseler arası en büyük uluslararası proje yarışması olan ISEF’e, Türkiye adına bu yıl TÜBİTAK tarafından seçilen toplam 12 takım katıldı. TÜBİTAK Türkiye ekibi, ISEF 2023’ten bir Dünya Birinciliği ve iki Dünya Üçüncülüğü olmak üzere 3. ödülle döndü. SANKO Okulları siteleri Ekin Asyalılar ve Sude Naz Gülşen, ISEF’de elde ettikleri dünya birinciliği derecesi sayesinde YKS 2024 sınavına girmeksizin üniversitenin kimya ile ilgili bölümlerine şartsız kayıt yaptırma hakkı kazandı.

Exit mobile version