Üniversite sınavında avantaj sağlayacak yöntem: “Stratejik çözüm”

Üniversite sınavında avantaj sağlayacak yöntem: “Stratejik çözüm”

YKS’ye sayılı günler kala sınav başarısını artıracak önerilerde bulunan Uzman Psikolojik Danışman Elif Ünal, üniversite adayı öğrencilerin soruları kolay, orta zorlukta ve çok zor olarak belirleyip, kolaydan zora doğru stratejik test çözüm yapmalarının başarılarını artıracağını kaydetti.
Milyonlarca gencin yetiştireceğini belirleyecek olan üniversite sınavına az bir zaman kaldı. Sınav hazırlıklarına ara çalışmaları sürdüren gençlerin başarıya ulaşması için sadece çok yeterli olmadığını ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Uzman Psikolojik Danışman Elif Ünal, motivasyon, ve sınav kaygısına dikkat çekti. Ünal, adaylara sınavda güdüleri ve sınav kaygılarını yenmeleri için tavsiyelerde bulundu.
Sınav öncesi yapılması gerekenleri sıralayan Uzman Psikolojik Danışman Elif Ünal, “Öncelikle, öğrencilerin müşahhasları ve gerçekçi hedefleri belirlemeleri gerekiyor. Hangi üniversiteye ve ülkelere gitmek isteyenler, müşahhas hedeflerini belirleyenler. Motive çalışmaları için hedeflerini küçük kağıtlara yazıp, çalışma masalarına yapıştırsınlar. Böylece, her derste çalıştıklarında o kâğıtları görmeleri tekrar motif olmalarını sağlayabilir. Buna ek olarak da sınavda çıkacak konuları böl, parçala, yöneten işletme çalışmalarını tavsiye ediyoruz. Kalan zaman sorularında konuları bölüp, yaşam tarzı olarak çözümlerini sağlayabilirler. Önemli olan hareket halinde olmaları, sınav için her gün çaba göstermeleri ve bu çabanın sürekliliğinin varlığı.
Ders çalışmaya dikkat edilmesi gereken nokta ise; Akşamları zirvedeyken çalışmalar ve yinelemeler bu aşamadayken yorulduklarında dersleri bırakmalarıdır. Çünkü yetiştirdiği dersleri ‘isteği zirvedeyken’ yaşadıklarında bir sonraki gün daha istekli ve hevesli derslerini görmüşlerdi. Bunun yanı sıra sınavların son haftalarında denemeye dayalı boyamalar yapılıyor. Unutmasınlar ki deneme sınavlarındaki başarıları, sınav başarıları da olacak. Deneme sınavları yapmaları sınav için deneyim kazanmalarını ve sınava daha fazla motivasyonlu başlamalarını isteyeceklerdir.”

Kaygı belirtileri
Sınav kaygısının gözlemleri belirtilerini sıralayan Ünal, “Sınavda kaygı ve korku deneyimleri. Kaygı ve korku arasında farka bakacak olursak da korku gözle görülen ve yaşanan şeylerdir. Ancak bakmaktan, görülmekten ve bilinmeyenden korkmaktır. Öğrenciler sınavda neler yaşayacaklarını düşünüp, korku ve endişelerini hissedebilir. Sınav anında kaygılarının yükseldiğini ise ellerinin terlemesinden, ağızlarının kurumasından, karın ağrılarından yani barındırdığı normalin içerdiği bir süreçten anlayabilirler” diye konuştu.

Sınav anında kaygıyla başa çıkmanın yolları
Ünal, sınav anında görülen kaygı tedavisi için şu tavsiyelerde bulundu:
“30 saniye ile 1 dakika arası nefes alma molaları verebilirler. Nefes alma molası öğrenciye iyi çıkmazsa sınav salonlarındaki nesnelere göz gezdirebilirler. Sınav kâğıdından bir nebze de olsa dikkatlerini uzaklaştırmalarıyla kaygılarının biraz daha azaltılmasını tıslayacaklardır. Sınava başlandığı anda ilk 10 dakika sakin kalmak önemlidir. Bu sakinliği elde etmek için de adayı en iyi öğrendiğim dersten sınava başlamalı. Öğrenci, yapabildiğini gördüğüçe sınav kaygısı da azalacaktır. Öğrencilerin kendilerine göre kolay olan öğrencilere tek ünlem(!), biraz daha zorlandığı iki ünlem(!!) ve çok zorlandığı üç ünlem(!!!) koysunlar ve soru çözümünü buna göre yapsınlar. Sorular katmanları, yapmadıkları sorular için tekrar başa dönenklerinde de yine bu listeye göre sınav stratejik olarak tamamlanırlar. Bu yöntem adaylara başarı için destek vereceğiz.”

Exit mobile version