Zıt Renkler Nelerdir? Zıt Renkler Uyumlu mu?

Zıt Renkler Nelerdir? Zıt Renkler Uyumlu mu?

Zıt Renkler Nelerdir? Zıt Renkler Uyumlu mu?

Renkler, göz tarafından seçilip beyin tarafından tanımlandıktan sonra elektromanyetik enerji dalgalarına dönüşen algılar olarak tanımlanabilir. Algılayabildiğimiz tonlar, ışığın sübjektif özelliğini ifade eder. Bu duruma ek olarak gözün yeteneğine de bağlıdır. Optik alanında yapılan araştırmalar sayesinde renk tonları konusunda daha fazla içeriğe ulaşabiliyor ve ışık-renk uyumunu daha iyi anlayabiliyoruz.

İçeriğimizin ardından zıt renklerin ne olduğundan, renk paletinin ne işe yaradığından, temel renk paletinin en iyi nasıl kullanılacağından ve daha fazlasından bahsedeceğiz.

Zıt Renkler Nelerdir, Hangi Rengin Zıt Rengi Vardır?

Alışılan renk teorisinde; kırmızı, sarı ve mavi renkler, asıl renkler olarak adlandırılır. asıl renklerin dışındaki bütün renkler, bu renklerin bir kombinasyonu ile oluşturulur. Renk paletinde bulunan renklerin tam karşıtına gelen bütün renkler, ötekisinin zıttıdır. Bu yaklaşım, zıt renklerin kolayca kavranabilmesi için bir referanstır. 

-Sarı rengin zıttı mor renktir.-Turuncu rengin zıttı mavi renktir.-Kırmızı rengin zıttı yeşil rengidir.-Mavi rengin zıttı turuncu renktir.-Yeşil rengin zıttı kırmızı rengidir.- Mor rengin zıttı sarı rengidir.

Renk Çemberinin Mantığı Nedir?

Temel renk paleti, renk seçiminde ve renklerin uyumunda referans olacak temel bir noktadır. İlkokulda renk çemberi Talebelere derste anlatılıyor. Ancak çok tekrarlanmazsa unutulur ve biz de unutmamak için renk paletinin mantığını tekrarlamakta yarar görüyoruz.

Bu durumda kırmızı, mavi ve sarı renkler, asıl renkler grubu içerisinde bulunur. Kırmızı ve sarı birleştirildiğinde turuncu oluşturulur. Mavi ve sarı birleştirildiğinde yeşil oluşturulur. Aynı yaklaşımla kırmızı ve mavi birleştirildiğinde mor oluşturulur. Birleştirme sonucu oluşturulan turuncu, yeşil ve mor renkler, ikincil renkler olarak isimlendirilir. 

Kırmızı-mor ve mavi-mor gibi üçüncül renkler ise birincil ve ikincil renklerin bir karışımı olarak oluşturulur. 

Bütün renklerin bir tonu var. Renk tonu, beyazla birleştirildiğinde, o rengin bir diğer versiyonu olur. 

Renk Teorisi Nedir?

Renk teorisine göre, ahenkli olabilecek renk karışımları, renk paletinde kendi içinde zıt rastgele iki rengi, renk paletinin çevresinde eşit uzaklıkta konumlandırılmış rastgele üç rengi bir üçgen ya da rastgele dört rengi bir dikdörtgen olarak kullanır. Aslen kendi içinde zıt iki renk çiftinin kullanılmasını amaçlıyor. ahenkli renk karışımlarına renk şemaları adı verilir. Bazı veri kaynaklarında renk armonileri olarak da ifade edilir. 

Renk paletinde renk şemalarını daha iyi anlayabilmek için bilmeniz gereken farklı bir ayrım daha var, bu da sıcak ve soğuk renklerdir. Hepsinin ayrı ayrı duyguları karşıya aktarmak için kendi gayesi var. Sıcak renkler, enerji ve sevinç sergiler. şahsi mesajlar için mükemmeldir. Soğuk renkler ise sakinlik ve huzur hissettirir. Ofislerde kullanım için mükemmeldir. Hangi renklerin sıcak, hangisinin soğuk olduğu hususunda bir düşünce edinmek için renk çemberi kolay bir şekilde ayrılabilir.

Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?

Renk paletinde ötekisinin karşısında olan rastgele iki renk, ötekisinin tamamlayıcısıdır. örnek vermek gerekirse mavi ve turuncu, kırmızı ya da yeşil tamamlayıcı renkler olarak bilinir. Tamamlayıcı renkler yüksek bir kontrast oluşturabilmek için mükemmel bir tercih. en [~en uygunu~], bir rengi arka plan ve ötekisini vurgu amacıyla kullanılabilir. Başka bir seçenek olarak, renk tonlarını ve gölgeleri tercih etmek oldukça mantıklı diyebiliriz. çok [~daha çok açık~] bir mavi renk tonu, çok [~daha çok koyu~] bir turuncu rengi kontrast oluşturmaktadır. 

Bölünmüş Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?

Bölünmüş tamamlayıcı renkler arasında üç çeşit renk kullanılır. Renk paletinden seçeceğiniz bir renk ise ve onu tamamlayacak olan renge bitişik olan iki renk seçmelisiniz. örnek vermek gerekirse mavi, sarı-turuncu ve kırmızı-turuncu renkleri kullanılarak bölünmüş tamamlayıcı renkler oluşturulur. 

Benzer Renkler Nelerdir?

Renk Paletinde (renk çemberi) yan yana yer alan rastgele üç renk, benzer renkler olarak adlandırılır. örnek vermek gerekirse turuncu, sarı-turuncu ve sarı renkler, benzer renklerdir. Dekorasyon uygulamalarında ve renklerin tercih edilebileceği rastgele bir alanda benzer renkler uygulanırken renk tonları hususunda seçici olunmalıdır. Diğer türlü oluşturulan tasarım, göze hitap etmeyecektir. 

Üçlü Renkler Nelerdir?

Renk paletinde eşit olarak ayrılmış rastgele üç renktir. örnek vermek gerekirse kırmızı, sarı ve mavi üçlü renk setine dahil edilir. Yüksek kontrasta sahip üçlü renkler, tamamlayıcı renk alternatiflerinden daha dengelidir. Bu aşamada, seçeceğiniz bir rengin daha baskın görünmesini sağlamak ve başka iki renge vurgulamasına imkan tanımaktır. 

Dörtlü veya Çift Tamamlayıcı Renkler Nelerdir?

İki başka tamamlayıcı rengin karışımı ile dörtlü ya da Iki tamamlayıcı renk oluşturulur. örnek vermek gerekirse mavi ve turuncu, sarı ve mor renk ile eşleşmektedir. Bu [~vaziyet~], dengelenmesi güç bir şemadır. Ancak dekoratif anlamda etkin sonuçlar elde edilir. Çift tamamlayıcı renkler, başka renk şemalarından daha çok Farklılık sunar. Seçebileceğiniz rastgele dört [~adet rengin~] tamamı eşit oranda kullanılacak olursa, şema dengesiz bir görünüme dönüşebilir. Bu sebeple renkleri baskın renk ve başka renkler olarak iki asıl gruba ayırmalıyız. Saf renkleri eşit oranlarda kullanmaktan kaçınmalıyız.

Exit mobile version