12 yıllık melezleme çalışması yeni bir tür büyükbaş hayvan elde etmeyi başardı

12 yıllık melezleme çalışması yeni bir tür büyükbaş hayvan elde etmeyi başardı

Rize’de hayvancılık ile uğraşan emekli öğretmen 12 yıllık melezleme çalışmalarının sonucu Hereford, Simental ve Jersey ırklarından yeni bir cins büyükbaş hayvan elde etmeyi başardı.
Rize merkeze bağlı Dağsu Mahallesi’ndeki evin giyiminde hayvancılık yapan 68 yaşındaki emekli öğretmen Recep Kaya, evinin mutfağında yapığı arpa hasılı üretimi ile gündeme geldi. Kaya bu sefer de hayatta kalma uğraştığı büyükbaş hayvancılık ile 12 yıldır süren hayvanları doğal ortamlarında melezleyerek yeni bir cins istemeye çalıştı. Kaya, Hereford, Simental ve Jersey ırklarından yaptıkları çalışma ile istediği sonucu yakalayarak yeni bir tür cinsi hayvanı elde etti. Ürettiği hayvanın adı ise Rizeli olduğundan dolayı ‘Rize’min gülü’ adını verdi.

“Temiz ırk ortaya çıktı”
Yeni melez hayvandan bahseden Recep Kaya, ürettiği cinsinin Rize coğrafyasına daha uyumlu sonuçlarını ifade ederek “Ben 12 yıl çalışma sonucu veteriner hekimimden belirli dölleri olmalı. Bende belirli ırklara ulaştıktan sonra kendi ırklarımdan kendi ırkımı vermeye başladım. Sonucunda da bu temiz ırk ortaya çıktı. Yaşadıklarımız sıfır ırkta olacak. Vücut yapılarının dişi Jersey türleri gibi görünüyor. Ancak et yapıları da Angus’a bakıyor. Angus dünyanın en kaliteli etine sahiptir. Boğama bakınca 200 kilo gibi dursa da tartsak 300 kiloya yakın gelir. Kurşun gibi ağır bir eti vardır. Sütünü daha alamadım ama görünen köy tavsiyesi istemiyor. En az bir forma kadar 7 buçuk kilo yağa sahip bir süt çıkışına ulaşacaktır. Bu güzellik zaten yeter. Bunu vitrine koyarak baksan yeter. Ben Rize’de yaşadığım için yeni tür hayvanıma ‘Rize’min gülü’ ismini koydum. Şuna da geleceğiz, Rize’nin coğrafyasına bundan daha uyumlu hayvan doğuracağız. Bu ırkı Dünya’da ilk kez gördüğümüz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version