“5 milyon konut uygun maliyetlerle güçlendirilerek kurtarılabilir”

“5 milyon konut uygun maliyetlerle güçlendirilerek kurtarılabilir”

Uzmanlar, Türkiye tahmini sayısı 6-7 milyonu bulan hedefler konutların çok büyük bölümü düşük hücumlarla güçlendirilerek kurtarılabileceğini, bu konuda bir an önce harekete geçmeyi vurguladı.
Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği Bakanlığı desteğiyle İTÜ Süleyman Demirel Konferans Merkezi’nde ‘Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü’ açılışı çalıştay yüklemesi. ‘Yerel Yönetimler ve Güçlendirme’ hareketiyle hayata geçirme etkinliklerinde, deprem kuşağında bulunan Türkiye’deki kişisel politikaların ağırlıklarının önemi ve sonuçlarının ardından idari ve hukuki engellerin kaldırılması gerektiği ele alındı. Güçlendirmenin finanstan hukuka kadar tüm şarkılarıyla konuşulduğu çalıştaya; ilçe belediye başkanları, başkan yardımcıları, müdürler, mühendisler, kamu kurumlarının bölge müdürleri ve elde etmek, mühendislik ve müşavirlik firmaları ile ilgili STK’lar ve kullanım alanlarına katıldı.
Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, bölümlerin başına ayrı bir mühendislik dalı ve ayrı bir konu olduğunu belirterek, “Dolayısıyla da manzarayı sağlayabilmek için hem yapısal altyapının hem de finans sınırlarının genişlemesi lazım. Bunlar olmadan bir yere gidebilmek, bir şey yapabilmek çok mümkün değil” dedi.
Bugüne kadar yapılmayan ve ilk kez buralardan bu çalıştayda sadece sınırlarının sadece teknik olarak ele alınmadığını, sadece nasıl izlediğin konuşulmadığını dile getiren Türkkan, “Bu işin hukuki sorumluluğunun ne olması ve şu anda çalıştırma nerelerde tıkandığını, kaçış yolunu nasıl ele geçirdiğini” muhafaza etti. .
“5 milyon konut tüketimiyle kurtarılabilir”
Türk çizkan, şu an kısıtlamalarıyla ilgili sıkıntıların devam ettiğinin gökyüzüne çıkarak, şu açıklamalarda bulundu:
“Malesef tüm çağrılarımıza rağmen farklı zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. Güçlendirme ağırlıklı de ‘yıkıp yeniden yaparken gerekli tüm evraklar’ isteniyor. Bu engellemelerin ortadan kaldırılması gerekiyor. 5 milyonu sınırlarla kurtarılabilir.Bu hanelerin 600 bin adedi İstanbul’da bulunuyor.”
Türkkan, insanlara da artık yaşadıkları konusunda daha fazla belge olması ve ilgili belediyelere iletmesi sözlerine ekledi.
“Düşük maliyetlerle binaları güçlendirerek dayanıklı hale getirebiliriz”
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr. Ali Hepşen, “Biz yıllarca önemli bir noktayı gözettik. Güçlendirme, yıkıp yeniden inşa etme 3’te bir maliyette. Güçlendirme kalkınma planlarında da ihmal edilmiş. Burada dernek çok önemli bir sakinleri dolduruyor. Ya binaları Yürütme için maliyetine katlanacağız ya da çok daha düşük maliyetli binaları dayanıklı hale getirebiliriz.Bu nedenle düşük maliyetli binaları güçlendirerek dayanıklı hale getirebiliriz.” varlık bulundu.

Exit mobile version