Almanya ‘beyaz yaka’yı Türkiye’de arıyor

Almanya 'beyaz yaka'yı Türkiye'de arıyor

Almanya’da 2 milyona yakın açık bulunan eğitmen, yazılımcı ve mühendislik gibi meslekler için Türkiye’deki akıl gücüne başvuruluyor. Yıl sonuna kadar 5 bin kişi, kritik görevlerde yer almak için yola götürülmesi planlanıyor.

Türkiye’nin son döneminde teknoloji ve savunma sanayiinde attığı adımlar Avrupa’da ses dile getirdi. Farklı bölgelerdeki kırılganlık bulunan ülkeler Türkiye’deki kaynaşmaya yöneldi. Özellikle yaşlıların zararlarını taşıyan Avrupa okulları, genç beyinleri ülkelerine çekmeyi hedefliyor. Buralarda neredeyse her alandaki istihdam açığı bulunan Almanya’da üst mertebelerde karar verici, avcı ve strateji hırsızlığı genç mühendis, yazılımcı ve eğitimcilere doğmuş ihtiyaç.

An itibariyle Almanya’daki istihdam açığı 2 milyona yakın seyrediyor. Açık bulunan alanlarda eğitmen, öğretmen, yazılımcı, mühendislik, doktor ve bankacılık sektörü öne çıkıyor.

Yazılımcı, mühendis, öğretmen
Almanya’da Bakanlar Kurulu, Mart’ın ‘nitelikli iş gücü açığını kapatmayı’ hedeflediği yeni Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onaylamıştı. Konuyla ilgili online olarak kiracılar ile meslek mensuplarını bir araya getiren platform kurumsal iletişim müdürü Ertuğrul Uzun, “An itibariyle Almanya’da 1 milyon 872 bin istihdam açığı mevcut. Bu alanlar Türkiye’den de meslek gruplarından da doldurulacak. Özellikle eğitmen, öğretmen, yazılımcı, mühendislik, doktor ve bankacı gibi temel alanlarla birlikte teknisyenden, tesisatçıya, elektrikçiden boyacıya kadar açık içerir” dedi.

Almanya’ya önceki işçi göçünden farklı olarak bu sefer kritik öneme sahip farklı beyinlere ihtiyacı olduğunu duyduğunu anlatan Uzun, “İhtisas eğitimleri meslek eğitimi gören kişilerin ihtiyacı var. Eski anlaşmalardan çok farklı en az bir işlem alanı, B1 seviyesi Almanya veya İngilizce aranan kriterlerden” diye bilgi verdi.

2025’e kadar toplam 35 bin kişi Almanya’da üst sahiplerine iş sahibini verebileceklerini verir Uzun, “Kademeli olarak bu yıl sonuna kadar 5 bin, 2024’te 10 bin ve 2025’te 20 bin kişi Almanya’da iş ailesine eklenebileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Süreç nasıl işliyor?
Başvuru sürecinden son ana kadar adayların nelerle karşılaşacakları hakkında bilgi veren Uzun, “İlk önce görünümü şu şekilde; Bizim Almanya’da ve dünyanın diğer bölgelerindeki müşterilerle çalışıyor, onların hedeflerine ulaşmak tüm dünyada, özellikle Türkiye yanı sıra Asya’da ve Doğu Avrupa’ya uygun eleman arıyoruz ve aracı olarak iki tarafı ilk önce sanal bir saldırı bir araya getiriyoruz. Yasal kısıtlamalar nedeniyle danışmanlık direkt olarak yapmıyoruz. İşverenler tüm yasal prosedürlerle ilgili üstlenmekteler (vize, ev bulma, uçak bileti, dil kursu), ancak tabii ki portalımızın kısa zamanda böyle bir bilgilendirme kısmı devreye giriyor. Adresler, paylaşımlar ve yasal işlemler buralarda okuyacaklar. Herkese ücretsiz yardımcı çalışmaya çalışıyor. Adaylar cv’lerini ve vasıfların kanıtlayan bilgileri platformumuza yükleyebilirler, bizim arka planda tarama yapıyoruz ve kontrolleri rehberlik edenlerle filtreliyoruz. Diğer hamileler cv’leri portalı üzerindeki eşleştirme sonrası favorilerine ekliyorlar. Uygun eleman bulunduğunda içinde dijital şekilde temasa geçenler ve elemanların irtibat bilgilerini görebilmek için hesapları güncelleme yapıyorlar. İş arayan kişiye temas kuruyor ve yazışıyorlar ve tanışıyorlar. Bundan sonra görüntülü arama üzeri ilk görüşme yapılıyor. Bundan sonra her şey olumluysa sözleşme ayrıntıları arasında görüşüyorlar” şeklinde konuştu.

Mesleklerin eğitimleri
Meslek grupları arasında yıllık 70 bin euro ile en fazla yazılımcıların gelir elde ettiğini anlatan Uzun, bir öğretmen veya eğitmenin yıllık ortalama 40 bin Euro çalışmasını aktardı. Uzun, askeri bir askerler ise 100 bin Euro gelir elde edebileceğini söyledi.

başvuru şartları
Ertuğrul Uzun başvuru kriterleri olarak sıraladı:
“Almanya sadece yetişemiyor ve işsiz olmak da bir şart değil. 50 yaş üstü bankacılık bankacısından, hasta bakıcısına, mühendisine kadar herkes müracaat edebilir.

Reşit olma gereksinimiyle (25 yaşına kadar) meslek olmayan ama meslek yapmak isteyenlerde isteyebilir.

Eğitim almak, yarı isteyenler, beklemek üzereler.

Bazı dallarda şart olarak aranmıyor, şart olsa da ya Türkiye Goethe Enstitüsü üzeri yada İngilizce varsa buraya gelen hem Almanca öğrenip hem de yapabiliyorler.

5 yıl sonra Almanya vatandaşlığı ve dolayısıyla Avrupa birliği vatandaşlığı ve serbest belge hakkı kazanılıyor.

Tecrübe kazanıp Türkiye geri dönüp kariyer yapma imkanı doğabilir.

Almanya’ya geldiği burada belli bir süre kendi yerlerinin açmasında kusurlu olmayacaktır. Örneğin doktor, kendi muayenehanesi aylık 10.000-20.000 euro kazanabilir.”

Exit mobile version