“Altın yükselişte alım fırsatı olabilir”

“Altın yükselişte alım fırsatı olabilir”

Altının geleceğine ilişkin değerlendirmede bulunan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, geçmişin düşüşünün alım ihtimalini belirtirken, ons altının sonunayla gram altının 1600 TL’yi görebileceğini söyledi.

Altın fiyatlarında hareketlilik son dönemde arttı. Mayıs başında uluslararası piyasalarda 2 bin 65 doları görerek zirvesine yaklaşır ons altın, ardından düşüş trendine geçti ve 1935 dolar sınırına kadar geriledi. Hafta harekâtını ise 1950 baskılarına yakın tablon gerçekleşti. Analistler, altında yaşanan son düşüşün ‘alma ihtimali’ olabileceği yönündeki değerlendirmelerde bulunuyor.

ABD’de büyüme beklentisini aştı
ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, “Ons altında 26 Mayıs bölümünde, hem 100 günlük ortalama olduğu hem de son iki ayın en düşük seviyelerine işaret eden trend desteği konumunda bulunan 1935 dolar sınırına kadar gerileme yaşadı. ABD ekonomisinde ilk çeyrekte büyüme yüzde 1,3 ile beklenti üzerinde gelmesi, ilk etapta faize ilişkin ‘güvercin FED’ öngörülerini düşürmeyi ve değerli madenlerde bir geri çekilme yaşandı” dedi.

Enflasyonda gerileme yaşamak
Bununla birlikte ABD tutumunda yumuşamanın başlaması ve borç limitine ilişkin sorunun bir şekilde çözülecek olmasıyla birlikte ons altın üzerindeki baskının hafiflemeye devam ettiğini öngören Yağbasan, “Bugün elde ettikleri fiyatlamalara bakarsak, FED kalesi Ekim 2023’te faiz indirimine başlanması bekleniyor. Bu beklenti, TÜFE ve Tarım Dışı İstihdam temelde olmak üzere ekonomik ölçülerle de desteklenirse, altında yukarı yönlü hareketin önü açılabilir. Ons altında yılsonu beklentimiz 2100-2150 dolar seviyelerinde bulunmaktadır” dedi.

“Gram altın 1600 TL’yi gör”
Gram altın veritabanlarına odaklanması gereken noktalardan biri dolar/TL olduğunu hatırlatan Yağbasan, “TCMB’nin ulaştığı son piyasa görüşleri anketine göre, 2023 sonunda parite beklentisi 23,08 olarak tahmin edilmektedir. On kenarlarındaki beklentilerle ele alınacak olursak, gram altında yılsonu öngörüleri 1560-1600 seviyelerden oluşur. Yatırımcılar, özellikle ABD’de TÜFE müşterilerine dikkat etmeye özen gösterin. Enflasyonda tekrar bir katılaşma gerçekleşirse, altın üzerindeki baskı geri dönebilir. Öte yandan ons cephesi 1935 dolar desteğinin korunması da büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Exit mobile version