Azerbaycan’daki “ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi” ATO üyelerine tanıtıldı

Azerbaycan'daki “ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi” ATO üyelerine tanıtıldı

Azerbaycan’da kurulan “ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi”, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen toplantıyla tanıtıldı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Azerbaycan’ın petrol dışı ekonomisinin işletmesini katkı sağlamak amacıyla kurduğu ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin çekici bir yatırım alanı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin Azerbaycan ile oluşturduğu topluluk bölgesi sadece iki bölgede değil, bölgesel istikrar, barış ve refaha da katkı sağlıyor. Dost ve kardeş ülke Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ve yatırım harcamaları daha da ilerlememiz gerekiyor” dedi.
Ankara Ticaret Odası’nın Azerbaycan Büyükelçiliği ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) işbirliğiyle Azerbaycan’daki ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin (AFEZ) tanıtım toplantısı ATO Meclis Salonu’nda yapıldı. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, OAİB Koordinatör Başkanı Nihat Uysallı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü’nün açılış konuşmaları ile başlayan toplantıya 20’yi aşkın ülkede büyükelçi ve iniş görevlisi katıldı . ATO Başkanı Baran, Azerbaycan ve Türkiye arasındaki düşünceleri son yıllarda artan ticari ve ekonomik bağlarla daha da güçlendiğine dikkat çektiği konuşmasında, iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 3,3 milyar dolar düzeyinde olduğunu söyledi. İki ülke arasında aşırı yatırımların da yayılmasını kaydeden Baran, Türkiye’de yaklaşık 3 bin Azerbaycan şirket faaliyet gösterdiğini, Azerbaycan’da ise 2 bini aşkın Türk şirketinin 10 milyar doları aşan yatırımları olduğunu bildirdi.

“ATO olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız”
Konuşmasında ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi hakkında bilgi veren Baran, bu bölgenin Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı’nın yanında, Avrupa-Kafkasya-Asya ve Kuzey-Güney bölgesel ulaşım koridorlarında stratejik bir konuma sahip, yüksek katma değerli ve ihracat odaklı üretim için cazip bir yatırım merkezi olduğunu söyledi. Baran, “Azerbaycan’ın petrol dışı ekonomisinin işletmeye katkı sağlayacak olan bu bölge, kullanılan teknolojiler ve yaklaşımlar kullanılarak uluslararası koşullara uygun olarak çalışılabilecek olağanüstü bir iş ve yatırım ortamı sunuyor. Ülkelerimiz arasında aynı dili konuşmak ve vizesiz seyahat imkanı, yatırımların arkadaşları için önemli bir unsur oluşturuyor. Türkiye’nin Azerbaycan ile oluşturduğu işbirliği içinde sadece iki ülkeden değil, bölgesel istikrar, barış ve refaha da katkı sağlıyor. Dost ve kardeş ülke Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticari ve yatırım harcamalarımızı daha da zorlamamız gerekiyor. Ankara Ticaret Odası olarak bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeyi bitirmek istiyorum ifade etmek istiyorum. Azerbaycan’la geliştireceğimiz ticari ve yatırım ilişkilerini doğal kârdan daha büyük amaçlar taşıyacak. İki ülke olarak beraber gelişip beraber kalkınacağız” diye konuştu.

“Azerbaycan’ın petrol dışı ekonomisi gelişecek”
Büyükelçi Reşad Memmedov da, Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin klasik yolcuları üzerinde bir boyuta sahip olduğunu belirterek, iki ülkedeki kapsamlı yatırım miktarları hakkında bilgi verdi. Ekonomik ve ticari işletmelerin iki ülkedeki siyasi ilişkilerden daha az düzeyde olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Memmedov, “ALAT Serbest Ekonomi Bölgemizin iyi çalışması, iş insanlarının burada yatırım yapması Azerbaycan’ın petrol dışı ekonominin bölümleri, yeni teknolojiler edinmesine ve tecrübeler kazanmasına katkı sağlamaya devam ediyor” dedi.
Azerbaycan ekonomisi için çok önemli olan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin ipuçları için önemli hak ve özgürlükler sınırlarına dikkat çeken Büyükelçi Memmedov, bölgenin yönetici ve halen başkanı olan Valeh Alesgerov’un adeta içinde ikinci bir devlet oluşturduğunu söyledi.

“Birlik olarak süre içinde yer alacaksınız”
ATO Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Orta Anadolu İhracatçılar Birliği (OAİB) Koordinatör Başkanı Nihat Uysallı, “Azerbaycan’la ilgili cümle kurarken sözler kalbimizden geliyor” diyerek yola çıktığı konuşmada Azerbaycan’ın seçkin bölgelerinde bulunduğu coğrafyadaki bölgedeki yürütenlerca götüren ekonomiye ulaşabilecek kavşak konumunda bir ülke olduğunu söyledi. Uysallı, “Son 15 yılda Azerbaycan’ın katacağı yol önümüzdeki on yılda kat gidiş yolunun gidişatı olacak. Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Türkiye’nin en büyük üçüncü ihracatçı birliği konumunda. Birlik olarak bu süre içinde yer alacağımızı korumayı amaçlıyoruz. Dilerim projeden beklenenden daha kısa sürede kısa sürede başarılı sonuçlara ulaşır” diye konuştu.

“Ülkemizde sanayi bölgesi olmayan ilimiz kalmadı”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haşim Cihan Demirköprülü de yaklaşık 60 yıldır Türkiye’de üretim, istihdam ve teknoloji için organize sanayi bölgeleri kurduklarını dile getirdi, “Şu anda yerleşimci sanayi bölgesi olmayan ilimiz kaldı. 353 tane sicilli organize sanayi bölgemiz var. Bu 60 yıllık tecrübemizde öğrendiğimizi; üretim ve istihdam için yer lazım. Doğru yer, doğru organizasyon, doğru mevzuata ihtiyacımız var. Bugün 110 hektarlık bir sanayi alanı oluşturmuş vaziyetteyiz. Bu Türkiye yüzölçümünün sadece binde 4’ü. Gelişmiş emek harcamalarının bu oranının yüzde 3’lere vardığını görüyoruz. Orta vadede bu binde 4’lük oranı Türkiye Yüzyılı’nda yüzde 1’e çıkarmamız oldukça değerli” dedi.

Alesgerov ALAT’ı anlattı
Açılış konuşmalarının ardından ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi Başkanı Valeh Alesgerov, bölgenin tanıtımına ilişkin sunumu yaptı. Bakü’de Hazar Denizi boyu yer alan Alat yerleşim bölgesinde ticaret ve lojistik merkezi olarak kurulan ALAT Serbest Ekonomi Bölgesi’nin 858 hektarlık alana gittiğini bildiren Alesgerov, buraya ileri teknoloji içeren sanayi yatırımlarını çekmek istediklerine dikkat çekti. Alesgerov, bölgeye yatırım yapmak isteyenlerle tek tek görüşerek karar verileceğini kaydetti. Alesgerov, sunumunun ardından gelen soruları cevapladı.
Toplantıya Ekvator Büyükelçisi Lourdes Puma Puma, Yeni Zelanda Büyükelçisi Zeo Coulson-Sinclair, Karadağ Büyükelçisi, Perisa Kastratoviç, KKTC Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Etiyopya Büyükelçisi Adem Mohammed Mahmud ile ABD, Rusya Federasyonu, Kanada, Filipinler, Macaristan, Polonya, Filistin, Güney Sudan, İspanya, Slovakya, Moldova, Kazakistan, Zambiya ve Sudan’dan salon temsilciler katıldı. Toplantıda ayrıca ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, ATO Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, ATO Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Akça, Naki Demir ve Yasin Özyolu ile çok sayıda ATO Meclis üyesi de yer aldı.

Exit mobile version