Bafra Ovası’nda çeltik tohumları toprakla buluşuyor

Bafra Ovası'nda çeltik tohumları toprakla buluşuyor

Türkiye’nin en uzun akarsuyu olan Kızılırmak Nehri’nin Karadeniz’e döküldüğü yerde taşıdığı alüvyonlarla oluşan Bafra Ovası’nda bu yıl çeltik ekim manzarası 150 bin dekar olması bekleniyor.
Balıklar Mahallesi’nde “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Muhtar Turan Türk’ün arazisinde “Çeltik Tohum Dağıtım ve Çeltik Ekim Töreni” yapıldı. Balıklar Mahallesi’nde Bafra Kaymakamlığı ve Bafra Ziraat Odası tarafından düzenlenen törende protokol üyeleri çeltik alanda ekim yaptı. Daha sonra çeltik alanlarına dronla çeltik tohumu atıldı.
Tören öncesinde konuşan Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, “350 bin dekar üzerine kurulmuş bir ovaya sahibiz. Bunun yaklaşık 2002 yılında 127 bin dekarına çeltik ekimi yapıldı. 2023 yılında şu ana kadar 110 bin kayıtlı üyemiz var. Biz bu rakamları 140 bin dekara yükselteceğini umut ediyoruz. Bu gecikmenin de sebebi hava şartlarının soğuk ve yağmurlu gitmesinden dolayı çeltik kullanıcılarımız mağdur oldu. Hava şartları iyi olursa geçen seneden 10-15 bin dekar daha yükseleceğini umut ediyoruz” dedi.
Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen ise, “Tarım bir memleketi tedarikini yaptığı nokta, onun gıda güvenlik çizgisi, onun savunma hattının bulunduğu yere geldi. Bugün Rusya-Ukrayna savaşında eğer Türkiye araya girmeseydi, toplantı koridoru ile bir konuta gelmeseydi bugün dünyada ciddi bir gözlem krizi, gıda krizi ile karşı karşıyaydık. Artık günümüzde Bafra gibi işletme faaliyetin yoğun olduğu tüketici gıda ihtiyacının karşılandığı alanlar bir ülkenin savunma hattının ön cephesi haline geldi. Belki mübalağa bekliyorum ama artık ölümü, önümüzdeki dönem içinde mübalağa olmadığım, gerçek olduğu daha iyi anlaşılacak. Gıda arzının sağlanmasının sağlanması ve ürün başına ürün başında üretim ürünlerinin gitmesi, insansız ilaçlamanın ortadan kalkması, ekimin erken dönemde yakalanması, maliyetlerimizi en aza indirmek, kârımızı elde etmek, üreticimizin, çiftçimizin elde edeceği geliri fevkalade onu memnun olacak bir hale getirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise, “Geçtiğimiz yıllara göre bu yıl bir 10-15 gün ileri gitti. Çünkü yağmurlarımız vardı. 2022 yılında toplam Samsun ilimize gidişatımız 188 bin dekar alanda 142 bin ton rekoltemiz oluştu. Bu yıl 205 bin dekarla 215 bin dekar tahmini arasındayız. Çünkü Ergene bölgesinde ve ekim bölgelerinde bir azalma oldu. Su yüzeyinden dolayı dünyada da oldu. Bugün ekip, 120 gün sonra tekrar hasadını gidiyor. Hava şartları geçici olarak normal gidiyor. Toplam Samsun’daki çeltik eski yıl 125 bin dekar alanı Bafra ilçemizde olmuştur. Bu yıl 140 ila 145 bin dekar arasında Bafra’da bekliyorum, zaten ekilen tüm alan 170-180’i Bafra ilçemizde var” şeklinde konuştu.
Törene Vali Yardımcısı Mahmut Helal, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Belediye Başkanı Hamit Kılıç, İlçe Emniyet Müdürü Öner Bahçekapı, İlçe Jandarma Amiri Üsteğmen Fatih Özer, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş, daire amirleri ve çiftçiler katıldı.

Exit mobile version