Bingöl balına Paris’ten 4 ödül

Bingöl balına Paris'ten 4 ödül

Her yıl çıtasını yükselten Bingöl balı, bu kez Paris’ten 4. ödül ile döndü. Paris Bal Ödülleri 2023’te (Paris Uluslararası Bal Ödülleri-PIHA) Bingöl balına 3’ü altın, biri platin olmak üzere 4 ödül verildi.
Bu yıl ilk kez düzenlenen yarışmada pek çok ülke kuruluşunun kendi üretimleri olan ballarla katıldığı Paris Bal Ödülleri 2023’e (Paris Uluslararası Bal Ödülleri-PIHA) Türk arıcıları aldıkları ödüller ile damgasını vurdu. Yarışmada ürünler ilk olarak laboratuvar testlerine tabi tutulur. Bu testlerden başarı ile geçen ürünler, daha sonra aralarındaki gıda dağıtım zincirlerine adanmış ve sektörün önde gelenlerinden olan İtalya Tarımsal Araştırma ve Ekonomi Konseyi (CREA) üyesi de yer aldığı jüri tarafından kalite, koku, doku ve lezzet değerlendirmesine göre değerlendirildi. Yarışmaya katılan Bingöllü bal çıkışından 3’ü altın, biri ise platin ödülü almayı hak kazandı.
Platin ödül alan Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Aba, “İlki 2017’de gerçekleşen dünya 2’inciliği ödülünü aldı. Geçen yıl iki altın madalya aldı, bu yıl ise Fransa’nın başkenti Paris’te 4 ödül kazandı. Bu da göğsümüzü kabarttı. İlimize ve performansımıza hayırlı olsun. 3 altın madalya, 1 tane platin ve üst ödül kazandık. İnşallah devamı da gelecek. Yakın zamanda İngiltere’ye bir numune daha gönderdik ve oradan da bir birincilik bekliyoruz. Bingöl balının her yarışmasında ödül alınması endemik bitkiler ve bakir olan yaylalarımız, sanayi bölgelerinden uzak olan yaylalardan elde edilen veriler” dedi.
Paris’teki yarışmada altın madalya kazanan bal üreticisi Bedri Sağdıç ise, “2017 ve 2022 yıllarında Bingöl balımız dünya ikincisi seçildi. Bu yıl 2023’te Paris’e gönderdiğimiz bal yarışmalarında ballarımız altın ödül aldı. Mutluyuz, gururluyuz, inşallah devamını da verecektirz. Bingöl balımızın güzel sonuç sebebi bitki örtüsüdür. Tamamen yerleşim yerlerinden uzak ve yüksek rakımlarda bin bir bitki çeşidi ile elde ettiğimiz ballarımız özellikle uluslararası yarışmalarda altın ödüle layık görülüyor” diye konuştu.
Yarışmada bir diğer altın ödüllü alan üretici Fikri Üzer, “Bingöl balının kaliteli olması tesadüf değil.

Exit mobile version