Diyarbakır’da çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek karşılığında

Diyarbakır'da çiftçi ve arıcılara son 4 yılda 12,5 milyon TL destek karşılığında

Diyarbakır’da Gıda Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ortaklığıyla 2021 yılı “Çayır Mera ve Yem Bitkileri Projesi” bünyesinde 278 üreticiye 800 bin TL, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile de 162 arıcıya 4 bin 50 arılı kovan verildi. Çiftçi ve aracılara son dört yılda toplam 12,5 milyon TL destek karşılığı.
Programda konuşma yapan Vali Ali İhsan Su, Diyarbakır’ın hayvancılık konusunda Türkiye’de 3’üncü sırada yer aldığını ifade etti.
Son 4 yılda çiftçilere yem bitkilerini desteklemek üzere 12,5 milyon TL değerinde destek sağladıklarını hatırlatan Vali Su, “Diyarbakır, onun büyük potansiyele sahip. İlimiz, Türkiye’de hayvancılık konusunda ilk üçe giren illerden sorumlusu. Hem büyükbaş hayvan hembaş hayvan varlığıyla önemli bir potansiyele sahiptir. Tabii hayvancılığın parçaları malumunuz, yem en önemli unsur teşkilatı yapıyor. Bu elde ettikleri yem bitkilerinin önemi çok önemlidir. Bu çiftçi ilimizde yaklaşık son 4 yıllık yem bitkilerini desteklemek üzere 12 buçuk milyon lira değerinde çiftçimize destek sağladık” dedi.
Diyarbakır’ın arıcılıkla ilgili da önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Su, “İlimiz arıcılıkla ilgili da önemli bir potansiyele sahiptir. 20 yıl önce ilimizde yaklaşık 30 bin arı kovanımız vardı. Bugün geldiğimiz nokta yaklaşık 900’e yakın çiftçimiz arıcılıkla iştigal ediyor ve 150 binin üzerinde kovana erişmiş durumdayız. Burada yaklaşık 9 buçuk milyon lira değerinde bir projeyi hayata geçiriyoruz. Özellikle biz bu projede gördüğümüz ve kadınlarımıza yönelik ağırlık veriyoruz. Bu dönemdeki arı kovanı yönetiminde da 18-40 yaş arası gençlerimize bu kovanları veriyoruz ki onlar da kendilerini geliştirsinler” diye konuştu.
Kentin ürettiği 2 bin 100 tonun üzerinde bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer aldığını söyleyen Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, deprem bölgelerindeki arılar için lazım olan yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını ilave ederek arıcılığı kalkındıracaklarını ifade etti.

“Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üçüncüyiz”
Atalar, “Diyarbakır’da dağıtmak üzere hizmet verirken, hayvancılık için vazgeçilmez olanlardan bir tanesidir. Yaklaşık 585 bin büyükbaş hayvan ve 2 milyon 85 bin küçükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de ilk üç ilde giren bir yerdeyiz. Doğum hayvancılığın gelişmeleri için en önemli girdilerden bir bitki yem maliyetinin karşılanmasıdır. Bunun için sistemler çok önem arz etmektedir. GAP idaresi başkanlığımız, büyükşehir belediyesi başkanlığımız ve üreticilerimizin katkılarıyla 4 bin 50 adet arılı kovan idare ediyoruz. Diyarbakır ilinde ürettiğimiz 2 bin 100 tonun üzerindeki bal üretimiyle Türkiye’de 19’uncu sırada yer alıyor. Arılar için lazım olan, Bakanlık tarafından deprem illerinde karşılanmak üzere yüzde 100 hibeli şeker dağıtımını da ilave ederek, arıcılığımızı inşallah kalkındıracağız” şeklinde konuştu.
GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral ise, çiftçilere 4 bini aşkın arılı kovan desteği sağladıklarını dile getirme çabalarını kaydetti:
“Tarım Kırsal Kalkınma kuruluşumuzdan bu yana sürekli olarak merkezimize uçan, önemli bir sonuca ulaşan, pilot projelerimizi uyguladığımız bir alandır. Biz çiftçilere 4 bin aşkın bir kovan desteği sağlamak. Burada kovan desteği arılı olacak. Ona ilaveten arılarla ilgili eğitimler de eğitimler.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Yem Bitkileri ve Arıcılık Desteği’; Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurum amirleri, çiftçiler ve arıcılar katıldı.

Exit mobile version