Doğu Karadeniz Bölgesinde turizm yoğunluğu, yemek kursuna olan ilgiyi artırdı

Doğu Karadeniz Bölgesinde turizm yoğunluğu, yemek kursuna olan ilgiyi artırdı

Doğu Karadeniz Bölgesinde özellikle son yıllardaki turizm yoğunluğuna paralel olarak yeme içme kursuna olan ilgi giderek artıyor. Bölgede Arap turizmiyle birlikte özellikle aşçılık kursuna yoğun talebin bazen bu talebin karşılanamadığı belirtildi.
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç, son yıllarda bölgede artan turizmle birlikte mutfak kursuna talebin oldukça fazla olduğunu kaydederek bazen bu gereksinimi karşılayamadıklarından alıp almak durumunda kaldıklarını belirtti.

Bin 200 kadar kişi belge almaya hak kazandı
Ortahisar Halk Eğitim Merkezi olarak, 2014 yılından beri şehrin beş farklı gidiş yeme içme kursuna bin 800 kişinin danıştığı, bunlardan bin 200’ün kadar belgesini alma hak kazandığını söyleyen Genç, “Yemek kursuna 2014 başlangıcından beri devam ediyoruz. Trabzon’un beş farklı koleksiyonu mutfak sanatlarıyla ilgili yiyecek içecek hizmetleriyle ilgili kursumuz var. 2014 yılından bu yana 8 buçuk yılda 70 yakın yiyecek içecek kursu açtık bu kurslarımıza bin 800 kişi davranışlarının bin 200 den fazlasını belge almayı hak kazandı. Trabzon’da yiyecek içecek hizmetleri şehir için önemli. Çünkü Trabzon’un lokomotifi, yiyecek içecek sektörü, turizm sektörü. Turizm departmanı tarafından geliştirilen gıda hizmetleri alanında çalışacak üretecek insana ihtiyaç var. Bizde bu iş bilincinde olarak gençlerimizi turizm sektöründe ihtiyaç duyacağı içecek hizmetleri ara unsuru ana ihtiyaçları karşılamaya gayret ediyoruz. Kısmen de başarılı olduk kimisi dünyada ara elaman olarak çalışan kimi de kendi işini kuruyor. Bu işin başı eğitim çıktısı istihdamdır. Bu işi severek isteyerek yapan arkadaşlar, kardeşlerimizin tamamını işliyoruz” dedi.

“Arapların mutfak kültürü ile ilgili usta öğreticilerimiz bilgi sahibi”
Yeme içme kursuna yoğun talep nedeniyle zaman zaman bu yöndeki ihtiyacını karşılamada zorlandıklarını ifade eden Genç, “Arapların mutfak kültürü ile ilgili usta öğreticilerimiz bilgi sahibi. Yetiştirdiğimiz gençlerden iş ciddi yapan kursa ciddi gelenlerin tamamı bu ihtiyaçtan elde edilen sakinleri doldurabilecek kapasitededir. Son yıllarda artan turizmle birlikte mutfak kursuna talep oldukça fazla bazen bu gereksinimi karşımızda bulundurmak durumunda kalıyoruz. Mümkün olduğu kadar yedileri bu işe kendini verenleri almaya çalışıyoruz. Sıradan kursiyer almıyoruz çünkü talep fazla içeriklerimiz var. Her mutfağa en fazla 15 kişi alabiliyoruz. Her kurs döneminde müracaat edenlerin sayısı da 100’lerden fazladır. Sayının kesinlikle bir araya geldiği turizmle ilgili, turizm faaliyetleri çok güzel paralara çalışıyorlar. Dolasıyla bu alan istikbal vaad eden bir alan” diye konuştu.
Kursiyerlerden Salih Şahin meslektekileri yetiştirmek için kursa başvurduğunu belirterek “Normalde zaten bu iş içindeyim şef garson olarak uzak turizm alanında çalışanda çalışıyor. Mutfakla ilgili belgem yoktu ilk olarak kalfa sonrasında usta belgesi almak turizmde daha iyi öneriler getirmek için kursa başvurdum. Trabzon turizm alanında yaşamak için bende istemi isteklerimi bilgilerimi belgeye dökmek için buradayım” derken, kursiyerlerden Feyzullah Sarı da “Bu kurs sayesinde çok güzel beceriler kazanacağımızı bileceğiz. Şu anda bu alanda yeniyim öğrendiklerim ileride bana çok şey katacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Exit mobile version