Dünya tarımının nabzı Orhangazi’de atacak

Dünya tarımının nabzı Orhangazi'de atacak

Türkiye’de tarımın öncülerinden HEKTAŞ, 15-18 Mayıs tarihleri ​​arasında Bursa’nın Orhangazi ilçesindeki Ar-Ge merkezi FARM’da 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’ne ev sahipliği yapacak.

OYAK Grubu Şirketlerinden HEKTAŞ, uluslararası ölçekte bir etkinlikte dünyadan bitki koruma alanında uzman bilim insanlarını ağırlayacak. 2’nci Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi, HEKTAŞ’ın Bursa Orhangazi’deki dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden biri olan FARM (Farming, Analysis, Research & More) muhafazası başlıyor. Kongre 18 Mayıs’a kadar devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve HEKTAŞ’ın iş birliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte, zorluklar entomoloji, bitki patolojisi ve yabancı ot bilim ortamlarında uzman, 81 yabancı davetli muhafazakar merkezde tarımda elde edilen uygulamaları tartışacak. Sektörün yerli ve küresel yaklaşık 40 biyoteknoloji ve tarım şirketi stand kuracağı yürütmenin açılış konuşmasını, 2006 yılında RNA etkileşimi üzerine yaptığı çalışmayla Nobel Tıp Ödülü’nü alan ABD’li biyoloji profesörü Craig Mello yapacak.

Tarımdaki dönüşüm konuşulacak
OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, HEKTAŞ’ın Türkiye’ye kazandırdığı dünyanın sayılı Ar-Ge merkezlerinden FARM’da uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapan gurur verici sonuçlarını söyledi. Son yıllarda dünyada sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliğiyle ilgili yüksekliğin yükselmesine dikkat çeken Erdem, “HEKTAŞ’ı yeniden konumlandırarak evimiz faaliyetle tarımda çalışanlar uygulamalarına öncülük eden ve hayata geçiren bir şirkete kazandırdık. Son yedi yılda geliştirdiğimiz Yaklaşım ve bu doğrultudaki stratejik hamlelerimizle ‘Tarım 4.0’ çıkışına imza atan şirketimiz, bugün ulaştığımız nokta ‘Tarım 5.0’a yön veriyor. Tarımın geleceği yalnız tarlalarda değil, Ar-Ge merkezlerinde teknoloji ve bilimle belirleniyor. Şirketimiz ile sadece bugünün değil, geleceğin projelerini ve çiftçilerini de hazırlıyoruz. Ev sahipliğini üstlendiğimiz kongrede, bölgelerini uzman insan bilimlerinin bitki koruma yoluna yeniden yön vereceğine inandır. Bu kongre, bitki korumada inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarıyla ilgili bir kilometre taşı olacak” diye konuştu.

Bitki korumada tamamlama stratejileri
Yapılanlara göre, Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023) misafir üretiminde önemli verim koruyucu yol açan zararlı, hastalık yapmanleri ve yabancı otların mücadelesinde çevre dostu ve beklentilerine yönelik yaklaşımların öne çıktığı bir dönemde toplanıyor. Kongre, düzenlediği ‘biyomoleküler bitki koruma yolunun’ dünyaya tanıtımını sağlayan en önemli platform olarak tanımlanıyor. Kongrede doğal örümcek zehrinden elde edilen peptit-bazlı insektisitlerden sadece bir hedef organizmayı kontrol eden dsRNA-bazlı pestisitlere kadar yeni nesil biyopestisitler tanıtılacak. Biyomoleküler bitki korumanın gözlemlenmesinin oluşumunda çığır açan 81 bilim insanı kongrede sunumlar yapacak.

Dünyanın sayılı merkezlerinden ÇİFTLİK
İşletme Orhangazi’de 607 dönümlük alana kurulu olan Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi’nde Ar-Ge ve tohum ıslah ekibinin yanı sıra, 350 çeşit yöneticinin aldığı yer görevli üretim alanı bulunuyor. Tesis müşterisi olan şirketlere şirketin geliştirdiği sürdürülebilir ve kullanım teknikleri uygulamalı olarak gösteriliyor. Merkezde 2022 yılında 5 bin aşkın üreticiye uygulamalı eğitim verildi.

Exit mobile version