E-ihracat yerli kullanıcıları dünyayla birleştiriyor

E-ihracat yerli kullanıcıları dünyayla birleştiriyor

Sınır ötesi elektronik ticaret hacmi geçen yıl 2,8 kat büyüme gösterdi. Yerli girişimci ve KOBİ’ler küresel elektronik pazaryerleriyle dünyayla buluşuyor. Yapılan sonuçlara göre toplam ihracatn 3’te biri alan KOBİ’lerin yüksek oranları e-ihracata entegre edilmesiyle yurt dışı ticaretin hız kazanacağı tahmin ediliyor. E-ihracatta ömür boyu sürecek Türkiye ekonomisinin büyüme performansına da olumlu etki yapıyor. Sonuca göre Türkiye büyüme performansıyla ilk çeyrekte ABD ve Euro Bölgesi’ni geride bıraktı.

Türkiye’nin 2023 yılının ilk çeyrek büyümesini sürdürmesi açıklandı. Buna göre, deprem felaketinin geçen yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme performansı yakaladı. Türkiye 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4’lük büyüme performansıyla AB ve OECD ülkeleri arasında en yüksek büyüyen ikinci ülke hedefi Euro Bölgesi ve ABD’yi geride bıraktı. Euro Bölgesi’nde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH), yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı süreye göre yüzde 1,3 sahne kaydetti. Dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ABD ise 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 1,1 oranında büyüme yakaladı.

Nebati’den büyüme değerlendirmesi: “AB ve OECD ülkeleri arasında en iyi ikinci performans”
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ilk çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Nebati, Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 4 büyüme kaydettiğini hatırlatarak, “Böylece üretici, verisi üreticileri AB ve OECD ülkeleri arasında yılın ilk yıllık bazda en yüksek büyüyen ikinci ülke olmayı başarmıştır. Sıkı küresel finansal koşulların devam etmekte olduğu ve küresel ticaretin zayıf seyrettiği bir dönemden geçiyoruz. Zorlu dış konjonktürün yanı sıra asrın deprem felaketini de bulacağınız bu dönemde yatırım, üretim ve istihdamdan asla taviz sonuçları kullanıldı.

E-ihracatta şov
Öte yandan e-ihracatta beklentilerin olumlu sonucu Türkiye ekonomisinin büyüme performansı olumlu sonuç. Çevrimiçi ticarette küresel pazaryerinin yaptığı araştırma sonucunda dikkat çekici sonuçlar verdi. Türkiye’deki KOBİ’lerin e-ticaret görünümü raporunda yer alan bilgilere göre, 2019 – 2022 yılları arasında Türkiye’nin e-ticaret hacmi yüzde 80,6 oranında yüksek bir yıllık büyüme kaydetti. Yapılan pazar harcamaları tahminleri ise Türkiye’deki e-ticaret hacminin 2020 – 2025 yılları arasında yüzde 23,7 yıllık tüketici büyüme oranını tutturarak 2025’te mevcut hacminin 2,3 katı bir büyüklüğe ulaşacağı yönde gerçekleşti. Aynı çalışma, küresel yıllık büyüme oranı ise yüzde 11,7 oranında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Küresel sınır ötesi e-ticaret perakende değeri 2017 yılında 1,4 elde dolar iken 2022 yılında 3,5 elde etmeye ulaştı. Türkiye’de yurt dışından yapılan harcamalar 2019 yılında 12,2 milyar TL iken, bu değer 2022 yılında 33,8 milyar TL’ye yükseldi.

Başka bir deyişle, 2017 – 2022 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde küresel sınır ötesi e-ticaret hacmi 2,5 kat artarken, Türkiye’deki e-ihracat hacminin 2019 – 2022, yani 3 yıllık bir dönemde 2,8 kat arttığı görüldü. Bu durum, Türkiye’de büyüyen e-ihracatın artan özelliklerinden bir gösterge olarak kabul ediliyor.

Türkiye’deki e-ticaret işletmeciliği yurt içi ve yurt dışı işletmeciliğe hizmet, sonunda da olsa hikayesinin bir dizisi olduğu görüldü. ETBİS kurallarına göre yurt içi harcamaların payı 2021 yılında yüzde 92 iken 2022’de yüzde 91,3’e gerilemiş, diğer ülke Türkiye e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalar yüzde 4’ten yüzde 4,2’ye, yurt dışından yapılan alımlar ise yüzde 4 ‘on yüzde 4,5’e yükseldi. Yurt içi e-ticaret payının etkisi, e-ticaret alanında gelişmiş ve katma değeri yüksek bir ekonomiye sahip olan Türkiye’de faaliyet gösteren tüm iç pazardaki yansımaları.

Anket toplama, doğru kanalların ve ikramiye tedarikinde Türkiye’deki e-ihracat işleminin hacminin artabileceğini gösteriyor.

KOBİ’ler bilgi eksikliğinden dolayı e-ihracata giremiyor
2021 yılına girerken, Türkiye’deki KOBİ’ler toplam ihracatın yüzde 30,4’ünü, ithalatın yüzde 14,7’sini oluşturuyor. KOBİ’lerin temsil ettiği ihracat payı, büyük gümrüklü ihracat payının yarısından daha azını oluşturuyor. Bu doğrultuda, ankete katılan KOBİ’lerin yüzde 76,8’i e-ihracatın ne olduğu ve nasıl öğrendiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtirken, sadece yüzde 23,2’si e-ihracat kavramını içerdiğini belirtir.

KOBİ’lerin e-ihracat verileri yüksek
Ankete katılan KOBİ’lerin yalnızca yüzde 4,1’inin bakımı e-ihracat faaliyetlerini sürdürüyor. Dolayısıyla Türkiye genelinde KOBİ’lerin e-ihracat gerçekleştirme oranlarının henüz düşük olduğu vurgulanmakla birlikte, bu alanda ciddi bir gelişim beklediğini görebilir. E-ihracat yapan yerde, ihracattan elde ettikleri gelir payı içinde e-ihracatın getirdiği de ayrıca analiz edilmiş ve masraflı yüzde 59’u, e-ihracat ihracat içindeki payının yüzde 25- yüzde 50 aralığında olduğunu belirtti. KOBİ’lerin yalnızca yüzde 3’ü e-ihracatın toplam ihracat yükünü temsil ettiğini belirtti.

Exit mobile version