EGİAD Başkanı Vekili Canatan: “Türkiye Macaristan’ı güçlendiriyoruz”

EGİAD Başkanı Vekili Canatan: “Türkiye Macaristan'ı güçlendiriyoruz”

Kökleri evden öncesine dayanan Türkiye Macaristan iş birliğini daha da dağıtmak için iş dünyasıyla bir gelen Ege Genç İş İnsanları Derneği, Macaristan ile ‘iş yapmak’ toplantıları toplantısı ile HEPA Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı yetkililerini ağırladı.
Macaristan ile Türkiye arasındaki dostane düşünce, yaygın gelen bağlar ve kültürel yakınlık ile ekonomik ve ticari ilişkiler bağlamında olumlu olarak ilerlediğini ifade ettiği etkinlikte, açılışını konuşma gerçekleştiren Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) Başkanı Vekili Başak Çayır Canatan, “Stratejik iş birliği içinde hareket eden iki ülke çok sayıda ekonomik ve siyasi ortaklığa imza atmıştır. Karşılıklı ticaretimiz her yıl artmaya devam etmektedir. İş diyarı olarak öncelikli arzumuz ticaret hacmini kısa zamanda daha da elde etmektir. Bunun için çalışmayı sürdürürken, ikili dışlamayı sadece ticari alan değil, sosyal ve kültürel miraslarla diğer alanlarda da bulgular elde edebilmek için elde edebiliyoruz” diye konuştu.

“İkili kucaklama için hizmeta devam zorunluluğu”
Türkiye’den Macaristan’a 2002-2022 Eylül döneminde yapılan doğrudan yatırımların 104 milyon dolar; Macaristan’dan Türkiye’ye aynı dönemde yapılan doğrudan yatırımların ise 29 milyon dolar olduğunu kaydeden EGİAD Başkanı Vekili Başak Çayır Canatan, “Üçüncü ülkeler üzerinden yapılan yatırımlar ile Macaristan’da binası Türk devletinin yatırımları da göz önünde bulundurulduğunda, bu bölgedeki toplam yatırımlarımızın 700 milyon borcu ulaşılabileceği tahmin edilmektedir. Türk müteahhitlik firmaları Macaristan’da tarihine kadar 778,5 milyon dolar değerinde 35 proje üstlenmiştir. Teknik müşavirlik hizmetlerinde ise 1,75 milyar dolar değerinde 5 proje üstlenilmiştir. Halihazırda Macaristan’da 500 civarında Türk firması faaliyette bulunmaktadır. Türkiye-Macaristan Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (ETOK), 19 Nisan 2022 tarihinde imzalanan ortak deklarasyon ile tesis edilmiştir. Macaristan’a ev sahipliği yapan kimlikle seyahat imkânı sağlayan düzenleme, 10 Kasım 2022 tarihinde mesajlar başlamıştır. Son bir yılda 155 binden fazla Macar turist tesisi ziyareti gerçekleştirdi. İkili kucaklamak için kolaylıklara devam hizmeti” dedi.

HEPA Türkiye, ülkeler arası köprü görevi görüyor
Macaristan İhracatı Teşvik Ajansı HEPA’nın Türkiye ve Yunanistan’dan sorumlu resmi temsilcisi olarak 2015 yılında kurulan “HEPA Türkiye” çevre amacı yoğun olarak sürdürüldüğünün görünüm toplantısında, HEPA Türkiye’nin genel ticari boyutlarını genişletmek için ülkeler arası köprü görevini gören vurgulandı. HEPA Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon, Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da, ayrıca Atina ve Budapeşte’de yer alan toplam 6 ofis ile faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Macaristan Ulusal İhracat Stratejisi içinde hareket eden HEPA Türkiye, hizmet verdiği Macar İşletmenin ürün ve hizmetlerini Türkiye ve Yunanistan pazarlarında tanıtarak, tüketici ticaretin ürünlerine katkı sağlayarak ülke ekonomilerinin büyümesinde önemli rol oynayacak. HEPA Türkiye’nin sunduğu hizmetler arasında pazar araştırma raporları arşivi, işletim doğru ve güvenilir yerel ortaklar bulmalarına yardımcı olmak, Macaristan’dan ürün tedarik etmek isteyen Türk bulmaya tedarikçi sağlamak gibi hizmetler yer almaktadır. HEPA Türkiye, ayrıca, tanıtım faaliyetleri kapsamında, ülke ve endüstri düğün organizasyonunda, katıldığı uluslararası ve yerel fuarlarda Macaristan firmalarını temsil ettiğini” belirtti.
Son olarak söz hakkı alan HEPA Türkiye İş Geliştirme Uzmanı Oğuzhan Acar ise, Macaristan’ın Türkiye’den ithal ettiği başlıca 10 ürün genel dikkat uygulaması, “Makine ve mekanik ekipmanlar, demiryolu harici dağıtımlar ve parçalar, alüminyum ürünler, kauçuk ürünler, bakır ürünler, giyim, mobilya, plastik, demir ve çelik ürünleri, elektrikli makineler başta olmak üzere birçok ürün Türkiye’den ithal edilmektedir. Macaristan’ın Türkiye’ye ihracatı ise değerli taşlar, mineral yakıtlar, demir çelik ürünler, optik ve cerrahi malzemeler, tıbbi malzemeler gibi ürünler. GSYİH yüzde 7,1, nüfusu yüzde 7,4 olan Macaristan’da ticaret hacmi 236,7 milyar Euro’yu bulmakta. Macaristan’ın teşvik edici yatırım teşvik sistemi ve bölgesel teşviklerinden yararlanabilirsiniz” ifadesini kullandı.

Exit mobile version