Fındık kurdu ve küllenme hastalığı ile mücadele zamanı

Fındık kurdu ve küllenme hastalığı ile mücadele zamanı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındığın ana zararlısı olan ‘fındık kurdu’ mücadele zamanının geldiği, ‘fındıkta küllenme’ hastalığı belirtilerinin de görüldüğüne başlandığını, zaman kaybetmeden kimyasal mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.
Samsun’da ekonomik ağırlıklı üretim yapılan fındığın ana zararlısı fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar veriyor. Mücadelesi yapılmadığı takdirde önemli ölçüde verim kaybına neden olan fındık kurduyla ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde ekonomik olarak elde edilen üretim yapılan kalıcılar fındığın ana zararlısı olan fındık kurdunun mücadelesi için içinde geçen bu günlerde uygundur. Zarar yapar, daha sonraları fındığın meyve kabuğunu hortumunun ucundaki ağız parçalarıyla kemirerek deler ve kabuk içindeki yumuşak etli kısımla beslenir.Zarar gören meyveler normal büyüklüğe erişene kadar kabuk içindeki etli kısım ve kabuk kısmı renk sarı alır.Bu hasar şekline halk arasında ‘sarı karamuk’ denir Meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra zarara uğrarsa meyve içi kararır ve bu zarara da ‘kara karamuk’ denir.Bir çift fındık kurdu ergini dişi ve erkek beslenme ve yumurta koyma yoluyla yaklaşık 200 meyveye zarar verebilir. delik organları dışarı çıkar. Bu şekilde beslendiği fındık meyvelerinin pazar değeri kalmaz. Bu şartlardır ki mücadele, zaman ve uygun şartlar yapılmalıdır” dedi.

“Bahçe havasının çapalanması böcek yuvalarından ağaçlarından”
Fındık kurduğu mücadelede, bahçenin çapa böcek yüzeyinden da etkili olduğunu söyleyen Müdür Sağlam, “Ancak çapalamada bitki köklerine zarar verilmemelidir. Fındık kurduğu mücadelesine karar vermek için, 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerde fındık kurdu sayımı yapılmalıdır. bir ilaçlama yapmaya gerek yoktur Sayımlarda 10 Ocak’ta ortalama 1 ergin fındık kokarcası bulunursa her iki zararlıya karşı etkili etken maddeli ilaçlarla mücadele yapılır. yapılabilir. İl/ ilçe tarım ve orman müdürlüklerimizce, çekirdeklerin çevresinde yapılan anket ve fenolojik gözlemlere göre 18 Mayıs tarihi itibariyle mücadele zamanının geldiği amaçlanıyor. Fındık üreticilerimizin bahçelerindeki hakim çeşitlerin yüzde 50’sinin mercimek büyümesine ulaştığı dönemde teknik tavsiyelere uygun olarak mücadeleye başlamaları ilaç uygulamalarını en kısa sürede tamamlamaları 1 hafta-10 gün içinde olması gerekir. Kimyasal mücadelede bitki koruma ürünleri yetkili bayilerden alınmalı ve uygulama yetkisine sahip olan kişiler tarafından uygulandı” diye konuştu.

Küllenme hastalığı
Samsun’un fındık boyutları son yıllarda yaygın olarak görülen külleme hastalığı ile zamanında mücadele edilmediği takdirde verim ve kalite kayıplarının meydana gelebildiğini ifade eden Müdür Sağlam gördüklerini söyledi:
“Fındık bitkisinin önemli yapraklarından biri olan külleme hastalığı, çiçeklenmede gelişen olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgarlarıyla taşınarak bitkiden bitkiye yön veriyor. başlar ve vadesinden önce dökülmeler.Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde ilk önce serpilmiş gibi bir görüntü oluşur, ilerleyen tarihlerde matlaşma ve kahverengileşme meydana gelir. artıkları toplanmalı, bulaşık dip sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha önceki yıllarda, bahçede hastalık görülmüş ise görülmeden de, çotanak bağlama döneminde ilaçlama yapılır. Dış etkenlerin, iklim koşullarının ve etkilerinin süresine göre hücre ikinci ve diğer ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda bakanlığımızca tavsiyesi olan ruhsatlı bitki koruma ürünlerinden herhangi biri kullanılmalıdır. Çişentili ve mevsim için anormal sayılabilecek çok sıcak ve güneşli günler öğle saatlerinde ilaçlamadan kaçınılmalıdır. İlaçlamalarda sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanımı. İlaç etiket bilgilerine dikkat edilmeli, ürün tavsiyesi olan bitki koruma ürünü ile zamanında ve uygun doz ile tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde gerçekleştirilmelidir. İl ve ilçe müdürlüklerimiz teknik elemanlar tarafından yapılan sürveylerde bazı fındık bahçelerinde külleme hastalığı belirtileri gözlemlenmiş olup, mücadelesi ile ilgili kullanıcılara yönelik eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla kontrol etmelerini, hastalık belirtilerini görmez görmez kimyasal mücadeleye başlamaları gerekiyor.”

Exit mobile version