Giyim sektörü durma noktasına geliyor! Satışlar düştü, stoklar ellerinde kaldı

Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatları neredeyse ikiye katlanan, vatandaşın ise almakta zorlandığı giyim sektörü 'alarm' vermeye başladı. Konfeksiyon tesislerinde işler durdu, personel sayısı azaltıldı.

Giyim sektörü durma noktasına geliyor! Satışlar düştü, stoklar ellerinde kaldı

Yüksek enflasyon nedeniyle fiyatları neredeyse ikiye katlanan, vatandaşın ise almakta zorlandığı giyim sektörü 'alarm' vermeye başladı. Konfeksiyon tesislerinde işler durdu, personel sayısı azaltıldı.

“HEP BİZİM CEBİMİZ DOLSUN” DEDİLER, ELLERİNDE KALDI

Vatandaş almaktan vazgeçince giyim sektörü Ekim ayında adeta dibi gördü. Giyim markaları talepleri kesti, konfeksiyon atölyeleri ise kapasite düşürmeye başladı. Tüm bunlara rağmen satılamayan ürünler stoğa neden oldu. Siparişleri öteleyen markalar, elindeki stokları eritmek için ise indirim yoluna gitti.

SON 4 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Turist alışverişinin azalması, yerlide ise artan fiyat hassasiyeti, markalarda stok yüküne yol açtı. Siparişler ötelenirken, stokları eritmek için fiyatlar indirildi.Öte yandan giyim alışverişi son 4 ayın en düşük seviyesine geriledi.

İNDİRİMLER ERKENE ALINDI

Geçen hafta Adidas ve Nike, yavaş hareket eden envanter nedeni ile indirim sinyali vermiş, yeni sipariş ve stok yenileme için ise tatil sonrasını işaret etmişti. Benzer durum bu yıl ikinci kez indirime giden Amazon için de geçerli. Geçen ay 48 saat süren erken indirim kampanyası başlatan online ticaret devi, 15 ülkede uygulanan kampanya kapsamında 5,7 milyar dolarla beklenenden daha düşük satış geliri elde etmiş, ancak söz konusu adım ‘stokları eritme’ amacı taşıdığı belirtilerek başarılı bir kampanya olarak değerlendirilmişti. Türkiye’de de kasım ayına girer girmez indirimler başladı.

Giriş seviyesi ürün yapan markaların başında gelen LC Waikiki, dün itibari ile bambaşka indirimler adı altında indirim dönemi başlattı. Marka son dönemde yüksek yurtiçi üretim maliyetleri nedeni ile yurtdışı tedarikini artıracağını açıklamıştı. Alınan bilgiye göre, bu kapsamda daha önce yüzde 90 olan yerlilik oranı LC Waikiki’de yüzde 70’lere kadar gerilemiş durumda.

VATANDAŞ ALMAKTAN VAZGEÇTİ

Tüketimde yaşanan düşüş kredi kartı harcamalarına da yansıyor. Merkez Bankası verilerine göre giyim ve aksesuar harcama miktarı ekim ayında 20,6 milyar TL seviyesine gerileyerek son 4 ayın en düşük seviyesini gördü. Söz konusu rakam, okul alışverişinin de etkisiyle eylülde 30 milyar TL seviyesini aşmıştı. Ziyaret ettiğimiz birçok AVM’de de alıverişte yaşanan düşüş kendini gösteriyor. Mağaza görevlileri, turist alıverişinde belirgin bir düşüş görüldüğünü anlattı. Yerlide ise fiyat hassasiyetinin artarak devam ettiğini anlatan görevliler, acil ihtiyaç dışında kalan ürün alımlarının ertelendiğine dikkat çekti. Bu durum imalata da yansımış durumda. Konfeksiyon atölyelerinden iplik fabrikalarına kadar stoklar dolu iken kapasite kullanım oranları da son yılların en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

ALIMLAR DURDU

TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, markalarda oluşan stok yükünün imalata yansıması konusunda şu bilgileri verdi: “Birçok büyük alıcı alımları durdurdu. Herkes durgunluğu bir önceki tedarikçisine en az sıkıntı yaratacak şekilde çözmeye çalışıyor. Bazı markalar kesilmemiş hammaddeleri bedelini ödeyerek ‘konfeksiyon yapmayalım 6 ay ya sonra alacağım’ deme noktasına gelmiş durumda. Hangi aşmadaysa orada bekle gör durumundalar. Mevcut stoku eritip gelişmelere göre kumaşı hangi sezonda keseceğine karar verecek. İçerdeki bahsettiğim süreç dışardaki kadar da acımasız değil. Yabancı markalar order’ler durdurdu. Üretici sipariş var diye kumaş, aksesuar almış ama kesemiyor.”

Exit mobile version