‘Gönül Bağı Pasajı’ birinci bir ayda 1000’den fazla meskene ulaştı

'Gönül Bağı Pasajı' birinci bir ayda 1000'den fazla meskene ulaştı

Turkcell’in Kahramanmaraş’ın yaşadıklarından sonra afet bölgesini uyum sağlamak için hayata geçirme ‘Gönül Bağı Projeleri’nin bir ayağı olan ‘Gönül Bağı Pasajı’ birinci meyvelerini verdi. Pasaj, vitrinini açtığı depremzede esnafın ve yerel üreticinin emeğini, bir ayda yerel dört bir yanındaki 1000’den fazla haneye ulaştırdı.

Büyük bir yıkıma neden olan, binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlercesinin evsiz kaldığı Kahramanmaraş zelzelelerinin akabinde Turkcell afetzedelerin yaralarını sarmak için ‘Gönül Bağı Projeleri’ni başlattı. Daha önceki de vakit kritiklerde hayata geçirmeyi pek çok projeyle milyonlarca kişiye ulaşma dokunan Turkcell’in ‘Gönül Bağı Projeleri’nin biri de ‘Gönül Bağı Pasajı’ oldu.

Şehirlerin simgesi pasajlar dijitalleşti
İstihdamdan üretime, sanattan eğitime, gastronomiden yerel etkinliklere kadar geliştirilen projelerle depremzedelerin yanında olmayı hedefleyen Turkcell, esnaf ve lokal tüketiciler de işletme markalarından olan ve yalnızca elektronik eser satışını yapan pazar yeri Pasaj’la sağlıyor. Ramazan Bayramı haftasında hayata geçirme projesiyle, kentlerin simgesi haline geldi ve lokal iktisadın can damarları olan pasajlar dijitalleştirildi. Depremzede esnaf, pasaj vitrinine koyduğu mahallî eşyalarını Türkiye’nin her yerine ulaştırma imkânına sahip oldu. Projenin yaşam süresi boyunca bugüne kadar geçen yaklaşık 1 aylık süre içinde depremzede esnafın eserleri, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 1000’den fazla haneye ulaştırıldı.

Çeşit artacak, kâr maksadı yok, kargolar ücretsiz
‘Gönül Bağı Pasajı’nda zelzele bölgesi operasyonun elinden çıkan besinden bitki ve dekorasyona, takıdan aksesuara kadar yaklaşık 500 mahallî eser bulunuyor. Kısa süreli eserde ısrar etmek 1000’in üzerine hedeflenenleri Pasaj, bu projeyle rastgele bir kâr maksadı da gütmüyor. Takviye programı birinci etapta 31 Aralık tarihine kadar sürecek. Programın depremzedelere fayda sağlama süresi boyunca uzatılması da planlanıyor. Ayrıyeten Pasaj müşterileri, ‘Gönül Bağı Pasajı’ndan yaptıkları alışverişlerde de fiyatsız kargo fırsatından yararlanıyor. Platformdaki ürün fiyatları ve stoklarını ise esnaf belirliyor.

Kadın müşterileri de destekleniyor
Turkcell, ‘Gönül Bağı Pasajı’yla afet bölgesi bayanlara da el uzatıyor. Pasaj’da yer almak isteyen bayan teşebbüsçüler ile Türkiye Bayan Teşebbüsçüler Derneği (KAGİDER) aracılığıyla danışmanı geçen Turkcell’in Pasaj’da yer açtığı satıcılarından biri de ‘Kadınların Elinden Derneği’. Bölgedeki bayanların yaptıkları işlerle ve ürettikleriyle temsil eden Bayanların Elinden Derneği, afet sonrasında hazırladıkları kutulardaki eserler de zelzele bölgesindeki bayanlardan tedarik edecek biçimsel işleyişi sürdürüyor. ‘Gönül Bağı Pasajı’ bu sayede bayanların, zanaatlarını sergileyerek üretmiş olduğu eserler sahipleriyle buluşturuyor, üretici bayanları sağlıyor.

“Coğrafi pürüzler Pasajı ile aşılıyor”
‘Gönül Bağı Pasajı’nın yalnızca ekonomik bir emel taşımadığını vurgulayan Turkcell Kişisel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal, hedef ayrıntılarını şöyle anlattı: “Gönül Bağı Pasajı’nın ekonomik katkılarının yanı sıra bölgesel kültürel bedellerinin yaşatılmasını da amaçlıyor. Bölgedeki hayatın yöresel kıymetleri ve lezzetleriyle korumaları ve getirdikleri esnafımız için ‘umudu’ simgeliyor. Biz de bu noktada onların yanındayız. Kentlerin simgesi haline gelen çarşıları Pasaj’la dijitalleştiriyoruz. Yaşananlarda coğrafik ve fiziki maniler Pasaj’la aşılıyor. Yerel yöneticiler, bu yetiştirilen ya da yetiştirilen ya da seçilen her türden eseri Pasaj’da listeleyebiliyorlar. Burada en değerli kriterimiz şu: Satılacak eser bu topraklarda yetişsin ya da bölge zanaatkârlarının elinden çıksın. Bu proje içinde Turkcell Pasajı’nın kapısı, OHAL ilan edilen 11 bölgenin bulunduğu yer, gerisine kadar lokal açık. Ayrıyeten zelzeleden etkilenme ve ziyan gören fizikî mağazalarımızı dijital pazar yerine taşıdığımız için kelam konuşma mağazalarımız bu sayede açık kalma imkanı bularak ticaretlerine devam edebildiler.”

2022 yılı Mayıs ayının 2023 yılı Mayıs ayını kapsayan 12 aylık periyotta Pasaj’daki sepet ortalaması, (KDV hariç) 5 bin 23 TL iken, 483 bin 903 adet eser satışı gerçekleşti. Toplamda 650 etkin satış yapan satıcının bulunduğu platformun eksiksiz aplikasyonun ve web taramasının toplam yükü ise 228 milyonu geçti. Operatörün bağımsız sisteminden herkesin yararlandığı platformda 20 bin adetten fazla stoklu eser mevcut.

Exit mobile version