İş Bankası’ndan flaş Mir hamlesi! Askıya aldı, Borsa’da sert satış yedi…

İş Bankası, ABD yaptırımları karşısında Rus ödeme sistemi Mir kullanımını askıya aldığını duyurdu. Karar sonrası Borsa'da satış yedi.

İş Bankası'ndan flaş Mir hamlesi! Askıya aldı, Borsa'da sert satış yedi...

Son günlerde özellikle Mir sistemi ile alakalı çıkan haberler sonrasında İş Bankası'ndan beklenmedik hamle geldi. Özellikle ABD tarafından yapılan Rusya baskısı, AB ülkelerinden gelen baskılar sonucunda Rus ablukasına ilk giren banka olarak kayıtlara geçti.

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi (OFAC) tarafından geride bıraktığımız haftaya damga vuran Rus Ödeme sistemi Mir kararı Türkiye'de yankı bulmaya başladı. Yaptırım kararı sonrası İş Bankası Rus Mir sistemini askıya aldığını duyurdu.

Söz konusu İş Bankası’nın Mir’i askıya alması sonrasında, Borsa İstanbul’da kapanış öncesi bankacılık hisselerinde yaşanan satışların artması nedeniyle devre kesici işlem uygulanmıştı. 

MIR SİSTEMİ NEDİR?

Rus bankalarının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı

2017 yılından bu yana kullanılan Rusya'nın ödeme sistemi olan Mir, ulusal anlamda kabul gören bir ödeme sistemi. Rus merkezli şirketler tarafından sıkça kullanılan Mir sistemi, yabacı şirketler tarafından kullanılan bir sistem.

Rusya'nın Ukrayna savaşı sonrasında alınan yaptırım kararları kapsamında büyük ölçüde etkilenen Rus ekonomisinin çıkış noktası olarak kabul görüyor. Halen Dünya genelinde bu yaptırımlara uymayan pek çok ülke tarafından Mir sistemi kullanılmaktadır.

Exit mobile version