İSEDAK 39. İzleme Komitesi toplantısı Ankara’da başladı

İSEDAK 39. İzleme Komitesi toplantısı Ankara'da başladı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 39. İzleme Komitesi Toplantısında üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini sürdürme çabalarına yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alındı.
Toplantıya, daimi başkan Türkiye’nin yanı sıra Komite üyeleri Suudi Arabistan, Pakistan, Katar, Brunei Sultanlığı, Senegal, Kuveyt, Endonezya, Nijerya ve Filistin’in gerçekleşmesine katıldı.
39. İzleme Komitesi toplantısında açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı Rıdvan Ağaoğlu, dünya ekonomisinin Rusya-Ukrayna savaşının ardından toparlanmaya yetmediğini söyledi.
Ağaoğlu mücadelesinin neden olduğu iletim zincirlerindeki yaşamların sınırlandırılmadıklarını, enerji ve gıda piyasalarındaki sınırlamalarında azalmaya devam etmediğini belirterek, “IMF’nin son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel büyümenin 2023 yılında yüzde 2,8 oranında dip yapacağını, gelecek yıl ise yüzde 3’e yükseleceğini tahmin edilmektedir. Öte yandan, küresel ölçekte geçen yıl son 30 yılın zirvesine tırmanan patlamanın sıkışma olma riskini hala devam ediyor” diye konuştu.
“Yüksek Faizler, Üretimin ve Çalışanın Süresine Yol Açmaktadır”
Küresel piyasada yüksek enflasyonla mücadele için yapılan faiz artışının sadece enflasyonun alevini aldığına dikkati çeken Ağaoğlu faizlerin yükselmemesi yapısını vurgulayarak şöyle konuştu:
“Yüksek enjeksiyonla mücadele yöntemleriyle yapılan müdahalelerin başında sıkılaştırıcı para politikaları ve faiz dizileri ortaya çıkıyor. Kısa sürede alevini düşürmeye bir çözüm sunsa da bu politikaların ülkelerine önemli maliyetler düşüyor. Yükselen faizlerle birlikte artan finansman maliyetleri, yatırımların, üretimin ve istihdamın sürelerine ve böylece büyüme eğilimi önemli dalgalanmalara yol açmaktadır”
39. İzleme Komitesi Toplantısı, 24 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00’de toplantı raporunun düzenlenmesiyle tamamlanacak.

Exit mobile version