İŞKUR’dan engelli ve eski hükümlülere hibe desteği

İŞKUR'dan engelli ve eski hükümlülere hibe desteği

İŞKUR tarafından; Engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan kurumlardan tahsil edilen idari para cezaları fonundan engellilerin çalıştırılacağı eğitim ve kurtarma, işe alma ve iş yerine uyumlarının sağladığı ve engelliler ile eski hükümlülerin kendi istihdam kurmaları için hazır projelere destek verilecek duyurulacaktı.
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, iş istemek isteyen engelli ve eski hükümlülere 150 bin TL’ye kadar hibe veriyor. 2023/2 dönemi proje başvuruları 15 Mayıs tarihinde e-Devlet üzerinden alınmaya başlandı.
Muğla İŞKUR’un kendi işini istemek isteyen engelli girişimcilerin tarım ve hayvancılık endüstrisindeki tesisler için 110 bin TL, diğer sektörlere ait yapılar için ise 150 bin TL kuruluş işletme desteği, işletme gideri desteği ve kuruluş desteği şeklinde hibe desteği kaydedilecek.
Aynı şekilde kendi işlerini yetiştirmek isteyen eski hükümlülere de tarım ve hayvancılık sektörü için destek 90 bin TL, diğer sektörlere ait tasarım için ise 110 bin TL verilecek.
Kendi işlerini yapmak isteyenler engelliler proje başvurularını, 9 Haziran 2023 tarihi saat 23:59’a kadar e-Devlet üzerinden on-line olarak yapmaları gerekmektedir. Muğla İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir.
Hibe desteğinden faydalanmak isteyen engellilerde aranacak şartlar şöyle açıklandı:
“İŞKUR’a engelli olmak olmak. Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal nitelikleri çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle gücünün en az yüzde 40’ından yoksun vicdanla ilgili ‘Sağlık Kurulu Raporu’na sahip olmak. 18 yaşını tamamlamış olmak. Emeklilik çıkışı.İŞKUR’a herhangi bir borç bulunmamak.Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletmeler üzerine, Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içinde terk görevlii idareleri).İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek. Girişimcilik eğitim program sertifikasına sahip olmak.Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin gibi belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak. /Hayvan Yetiştiriciliği’ belgesine, arıcılık projelerinde ise ‘arıcılık’ belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihine sahip olmak (MEB veya Üniversite geçmiş olması gerekir).”
Muğla Çalışma ve İş Kurumu’na yapılacak olan eski hükümlülerin hibe desteğine başvuru süreci ise, Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) gerçekleştiriliyor. Bu doğrultuda eski hükümlünün doğrudan İl Müdürlüğüne kendi yapacağı başvuruların dikkate alınmayacağı ve proje sahibine geri dönüşün önemi hatırlatılmıştır. Hibe desteğinden faydalanmak isteyenler eski hükümlülerde aranacak şartları şöyle açıkladı:
“İŞKUR’a eski hükümlü kaydı olmak, 18 yaşını tamamlamış olmak, eski hükümlü olmak, hangi göğsü olursa olsun emekli olursa, İŞKUR’a herhangi bir masraf bulunmamak. proje konusu meslekte son bir yıl içinde terk dairesi yerleri), işyerlerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,
Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak, kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. Belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak, kendisine ait vasi tayini yapılmamış olmak, herhangi bir icra hükmü bulunmamak (Komisyon tarafından kabul edilen prosedürü sözleşme imzalamadan önce https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama adresinden Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde ‘Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği’ belgesine, arıcılık projelerinde ise ‘Arıcılık’ belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak. (MEB veya Üniversite koruması olmalıdır)
Desteklerden isteyenler, İŞKUR’un internet sitesinde ‘2023/2 Başvuru Rehberi’ni inceleyebilir veya Muğla Çalışma ve İş Kurumu iletişim numaralarından ayrıntılı bilgi alabilecekler.”

Exit mobile version